Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Norges Therese Johaug gav inte konkurrenterna någon chans.

Överlägsen – men Johaug kunde ha slutat

Therese Johaug utklassade världseliten och tog sitt första guld vid VM i Seefeld. Efter skiathlonsegern berättade norskan hur hon tvekat på att satsa vidare under dopningsavstängningen.

Therese Johaug kan inte sluta le. I överlägsen stil tog 30-åringen från Dalsbygda i Norge sitt åttonde VM-guld, varav det femte individuellt, när hon vann skiathlonloppet över 15 kilometer i Seefeld.

Det märks på henne att det inte var någon guldmedalj i mängden. Efter en 18-månaders dopningsavstängning för att ha använt en förbjuden läppsalva är hon tillbaka på mästerskapsscenen. I sitt första stora lopp sedan tremilen i Falun 2015 vinner hon direkt.

- Det var en dröm som gick i uppfyllelse. Jag kan nästan inte tro att det är sant. Det har varit två väldigt tuffa år, säger hon.

Tränat på VM-banorna

Efter storsegern – 57,6 sekunder före silvermedaljören och landsmaninnan Ingvild Flugstad Østberg och 58,7 före Natalia Neprjajeva, Ryssland, på bronsplats – berättade hon att hon tränade på VM-ortens banor ett par gånger under fjolåret då hon fortfarande var avstängd.

- Jag visste att det var en tuff klassisk del. Sedan var det bara att köra på i de lättare partierna. Det var där jag fick luckorna, säger hon.

När hon defilerade över mållinjen i överlägsen stil kastades hon tillbaka till tiden som avstängd.

- Det är svårt att beskriva. Tankarna går till allt det jag gått genom, all träning man har lagt ned och de mörka dagarna under de senaste åren då man kanske inte känt för att göra det här längre. Jag är stolt över att man klarat sig igenom den tuffa perioden, säger Therese Johaug.

Både 23-åriga ryskan Natalia Neprjajeva och 28-åriga norskan Ingvild Flugstad Østberg tog sina första individuella mästerskapsmedaljer i skiathlonloppet. Den sistnämnda utstrålade dubbelglädje vid presskonferenspodiet.

"Ser fram emot tisdag"

- Helt otroligt. En fantastisk dag för laget. Jag vet hur hårt Therese har kämpat, säger Flugstad Østberg.

Trots sina långa avstängning för dopning har Johaug känt sig välkommen tillbaka till den stora idrottsscenen, både av publik och av konkurrenter. Många tror nu att hon även ska ta VM-guld i tisdagens 10 kilometer klassiskt, torsdagens stafett och lördagens tremil.

- Min fysiska form är bra. Jag har hela tiden sagt att 10 klassiskt är den distans jag sett mest fram emot. Jag ser fram emot tisdagen när jag känner att formen är så bra som den var i dag.