15 år – och totalsegrare i världscupen

Jennie-Lee Burmansson är 15 år – och totalsegrare i världscupen i slopestyle. Freeskiingåkaren säkrade titeln när hon blev trea i schweiziska Silvaplana och klev upp på pallen för femte gången i vinter.

ANNONS
|

Resultatraden från vinterns tävlingar säger det mesta: 3–1–2–9–2–3.

Jennie-Lee Burmansson har tagit världscupen i slopestyle med storm. Med en tävling kvar, i italienska Seiseralm om knappt två veckor, är den 15-åriga svenskans försprång till tvåan Johanne Killi, Norge, ointagligt.

- Det har gått jättebra. Jag är sjukt nöjd (med säsongen). Jag har lärt mig jättemycket, säger Burmansson på telefon från Schweiz.

"En kul dag"

Burmansson var femma i kvalet i Silvaplana men misslyckades i snöfallet i det första finalåket.

ANNONS

Det andra gav 79 poäng och en tredjeplats bakom Tess Ledeux, Frankrike, och Johanne Killi.

- Det var en kul dag. Jag är jättenöjd med tredjeplatsen även om åkningen kanske inte var på topp. Vädret blev lite sämre till finalen och farten försämrades, säger svenskan.

Burmansson slutade åtta i OS i Pyeongchang och ser framgången i världscupen som något av en revansch.

- Ja, det är jättekul när OS inte gick som jag hade hoppats, säger Sälenåkaren.

Wilma Johansson kom inte till start i kvalet i Silvaplana. Sedan tidigare var det klart att Emma Dahlström skulle vila sitt knä.

Tjäder femma

I herrtävlingen var Jesper Tjäder bästa svensk med en femteplats. Oliwer Magnusson blev elva och Oscar Wester 19:e åkare. Amerikanen Alexander Hall vann före schweizaren Andri Ragettli och norrmannen Ferdinand Dahl.

Wester, 232 poäng på tredje plats, och Tjäder, 175 poäng på femte plats, går en intern kamp om att sluta som bästa svensk i totalcupen. Ragettli, 340 poäng, och Dahl, 248, gör upp om titeln i Seiseralm.

ANNONS
TT
ANNONS