Jennie-Lee Burmansson är klar för OS. Arkivbild.
Jennie-Lee Burmansson är klar för OS. Arkivbild.

15-åriga Burmansson uttagen till OS

Niondeklassaren Jennie-Lee Burmansson får ett extra långt sportlov i vår. Den 15-åriga freeskiingåkaren är nämligen uttagen till OS i Pyeongchang, där hon skriver historia som Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna.

ANNONS
|

Jennie-Lee Burmansson tog i helgen sin första världscupseger när hon vann slopestyletävlingen i Stubai.

- Det är en dröm att få åka till OS, sade det unga stjärnskottet då.

Nu blir drömmen verklighet. När Svenska olympiska kommitté (SOK) på torsdagen presenterade ett nytt gäng OS-klara idrottare fanns Jennie-Lee Burmansson bland de uttagna namnen.

"Jag är sjukt glad! Det ska bli väldigt roligt att få komma dit. Jag tror inte att det har smält in än och kommer nog inte göra på länge", säger talangen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Hon världscupdebuterade med en överraskande tredjeplats i Nya Zeeland i augusti och sprängde en ny barriär i och med segern i helgen.

- Jag har lagt ned mycket tid på att träna hopp med nya tricks. Det är det som har gett resultat på tävlingarna, sade Burmansson.

15-åringen från Lima i Dalarna skriver in sig i rekordböckerna när hon tävlar i Pyeongchang i februari. Burmansson, född den 12 juli 2002, blir då den yngsta svenska deltagaren någonsin i ett vinter-OS.

Det nuvarande rekordet innehas av Kim Martin Hasson, som var 15 år och 348 dagar när hon vaktade det svenska hockeymålet i OS i Salt Lake City 2002.

Burmanssons lagkamrat Oscar Wester – sjua i Stubai – har också fått klartecken av SOK. Samma sak gäller för den alpina kvartetten Mattias Hargin, Sara Hector, Emelie Wikström och Anna Swenn-Larsson, som alla har varit topp 10 i världscupen i vinter.

Tre Kronor är nu också formellt uttaget till herrarnas hockeyturnering.

TT
Fakta: Sveriges OS-trupp

OS i Pyeongchang avgörs 9–25 februari. Uttagna svenskar hittills:

Alpint: Frida Hansdotter, André Myhrer, Mattias Hargin, Sara Hector, Emelie Wikström, Anna Swenn-Larsson.

Curling: Lag Hasselborg (Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs, Jennie Wåhlin (reserv). Lag Edin (Niklas Edin, Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren, Henrik Leek (reserv).

Freeskiing, slopestyle: Henrik Harlaut, Jesper Tjäder, Jennie-Lee Burmansson, Oscar Wester.

Ishockey: Tre Kronor och Damkronorna.

Längdskidor: Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Marcus Hellner, stafett herrar och damer, sprintstafett herrar och damer.

Skicross: Sandra Näslund, Victor Öhling Norberg.

Skidskytte: Stafettlag, dam och mixed.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren.

ANNONS