32 ryssar överklagar OS-avstängning

Dopningshärvan snurrar vidare och med tre dagar kvar till OS-invigningen är frågan fortfarande: Hur många ryska idrottare får vara med? Ytterligare 32 ryssar gör ett sista försök och överklagar sina avstängningar till Idrottens skiljedomstol Cas.

ANNONS
|

Bland de som nu överklagar finns OS-guldmedaljörerna Viktor Ahn, skridsko, och Anton Sjipulin, skidskytte, samt skidvärldsmästaren Sergej Ustiugov. Även om de inte har blivit dömda för dopningsbrott anser Internationella olympiska kommittén IOK att de inte är tillräckligt "rena" för att få delta i Pyeongchang.

Cas uppger att man troligen ska hålla förhören på onsdagen, två dagar före OS-invigningen i Pyeongchang. Men även vid friande domar är chansen till OS-start liten, skriver nyhetsbyrån AFP.

Så sent som på måndagen stoppade IOK tretton ryska aktiva och två ledare från OS – trots att de friats från dopningsbrott av Cas. De tretton ingår i gruppen av 43 ryska idrottare som i december stängdes av på livstid från OS för dopningsbrott i samband med Sotji-spelen 2014.

ANNONS

I en första kommentar är Rysslands olympiska kommitté kritiskt till att IOK grundat sitt beslut på Grigorij Rodtjenkovs vittnesmål. Den ryske visselblåsaren kallas för "en bedragare".

Samtidigt hävdar premiärminister Dmitrij Medvedev att IOK genom avstängningarna försöker skada Ryssland politiskt.

"IOK:s expertpanel har tagit ett skamligt beslut. Beslutet är orättvist, olagligt, omoraliskt och politiskt laddat", skriver Medvedev på Facebook.

Den stora dopningsskandalen i Sotji har också lett till att Ryssland som nation är avstängt från OS i Pyeongchang. Men 169 ryssar har fått klartecken att tävla under neutral flagg som OAR (Olympiska aktiva från Ryssland).

Pyeongchang, TT:s utsände

Fakta: Ryska dopningsskandalen

Efter anklagelser om massdopning under OS i Sotji 2014 har Internationella olympiska kommittén stängt av 43 ryska idrottare på livstid från OS.

I torsdags friades 28 av dem i Idrottens skiljedomstol Cas. Dessutom fick elva idrottare straffen sänkta till att gälla endast OS i Pyeongchang.

Efter de friande domarna sökte Ryssland OS-ackreditering för 13 av dessa idrottare och två ledare – men IOK sade nej.

Ryssland som nation har stängts av från OS i Pyeongchang, men 169 ryssar, som av IOK anses rena, tillåts tävla som Olympiska aktiva från Ryssland (OAR).

Av de ryssar som inte fanns med på IOK:s lista över rena idrottare har 32 överklagat sina avstängningar till Cas för att få vara med i OS.

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Röster höjdes för rysk uteslutning redan inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med. 118 stoppades, bland annat friidrottarna, en avstängning som kvarstår.

Den andra delen av rapporten kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

ANNONS