Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Robin Lehner, New York Islanders. Arkivbild.

42 svenskar i jakt på Stanley Cup

Stanley Cup-slutspelet i ishockey är här och 42 svenskar är med. New York Islanders målvakt Robin Lehner, som i dagarna firade ett års nykterhet, är en av dem.

NHL:s grundsäsong är över. Nu väntar kampen om Stanley Cup-bucklan, en fajt som drar igång natten till onsdag då Tampa Bay ställs mot Columbus och New York Islanders möter Pittsburgh i nattens två första matcher.

För Islanders är det ganska speciella omständigheter. Det är lagets första slutspel på tre år och första gången sedan 1988 som laget har hemmafördel. Det är inte många Islandersspelare som ens har spelat Stanley Cup, medan det för Pittsburgh är 13:e raka slutspelet.

Tät defensiv

Anledningen till att Islanders har nått hit är defensiven. 196 insläppta mål är klart färst i hela NHL och lagets målvaktsstatistik, där svenske Robin Lehner och tyske Thomas Greiss har roterats friskt och i princip rakt av har delat på ansvaret, har varit en succé. Lehner har fått huvudansvaret de sista matcherna och förväntas få starta första matchen mot Pittsburgh.

- Ärligt talat kan jag inte göra ett dåligt målvaktsval just nu. Jag kommer att använda båda målvakterna i den här matchserien, så fråga mig inte om vem som får starta, säger tränaren Barry Trotz till New York Post.

Lehner har tidigare berättat om sin kamp mot psykisk ohälsa och missbruk, och gick i dagarna ut med att han har varit nykter i ett års tid.

"Stora förändringar"

- Som alla vet har det varit stora förändringar för mig. Det har varit en lång säsong, men vi har en jäkligt bra grupp här och det har hjälpt. Vi har kul tillsammans och jag har gjort många förändringar, sade Lehner till NHL:s hemsida.

Lehners räddningsprocent på 93 är näst bäst i hela NHL, medan Greiss har fina 92,7.

Tampa Bay kliver in i slutspelet efter en riktig kanonsäsong. Med 62 segrar har laget tangerat Detroits rekord från 1996. Tränaren Jon Cooper är hoppfull att stjärnbacken Victor Hedman, som missade de fyra sista matcherna, kan spela efter att ha tränat i måndags.

- Han såg bra ut. Bara att ha honom på isen var trevligt. Det var ett tag sedan, säger Cooper.