Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AIK vann hemma mot Kalmar efter mål på straff av Henok Goitom.

AIK befäster sig i toppen av allsvenskan

Förlust i Europa League senast. Men i allsvenskan vägrar AIK förlora. De studsade tillbaka och vann hemma mot Kalmar med 1–0 och befäster sig i toppen av allsvenskan.

Efter segern mot Kalmar på Friends arena har nu klubben spelat ihop 36 poäng på 16 matcher.

AIK befäster därmed sin ledning i allsvenskan efter 16 spelade omgångar och man har ännu inte förlorat någon match i allsvenskan den här säsongen.

Vad är förklaringen?

- Man märker och känner det att killarna är trygga i sättet att spela fotboll och defensivt, Så när man själv kommer in och försöker sätta lite mer press ibland så känner man att man har någon bakom som täcker upp och vet vilka ytor som man måste hjälpa varandra i, säger AIK:s mittfältare Sebastian Larsson.

Han fortsätter:

- Det är ett självförtroende som byggs upp över tid. Där har jag inte varit med speciellt länge utan det är något de har jobbat med under längre tid.

AIK vaknade till

AIK vaknade till mot Kalmar efter trögstartad inledning

Efter 20 minuter fick man sin första heta chans. Henok Goitom fick iväg ett avslut strax utanför straffområdet som Kalmars målvakt Lucas Hägg-Johansson, som svarade för en jättematch med många fina räddningar, fick sträcka ut sig på.

Sedan var det också mycket AIK. Och Kristoffer Olsson...och Hägg-Johansson.

Först blev mittfältaren frispelad av Heradi Rashidis men Olssons avslut var Hägg-Johansson vaken på och räddade. Olsson stod sedan för en vacker framspelning till Nicolás Stefanelli som i sin tur fick se en utrusande KFF-målvakt återigen rädda bortalaget från ett baklängesmål.

Mycket AIK var det också i upptakten av andra. Då kom också ledningsmålet.

Fem minuter in gjordes Stefanelli ner i straffområdet av Mikael Dyrestam. Straffen förvaltade Henok Goitom väl men Hägg-Johansson var med sin vänsterlabb nära att ta straffen.

Kalmar då, hade man någon forcering? Jovars, de förfogade över en del boll och inbytte Rasmus Elm hittade med en lysande lyra fram till Chima Akas, vars avslut hemmamålvakten Oscar Linnér var blixtsnabbt nere på.

Inledde på bänken

- Så länge det står 1–0 så räcker det, de lyfter väldigt mycket långt och går på fasta. Snarare att vi skulle gjort ett mål mer, säger Sebastian Larsson, som fick inleda på bänken och hoppa in i andra halvlek.

På tre matcher har det blivit två segrar sedan han anslöt till klubben.

- Det har varit en rolig start, säger Larsson.

Därmed kunde hemmalaget nypa segern och de tre poängen.

AIK är på jakt efter sitt första SM-guld sedan 2009. Men många allsvenska matcher återstår, Elfsborg väntar härnäst nästa söndag. Men först ska man försöka ta sig förbi Nordsjälland på torsdag i Europa League, en match man måste vinna.

- Vi ska ha goda möjligheter att vända på det, säger Larsson.