AIK seglar vidare med guld i sikte

AIK åkte till ett blåsigt västkusten och seglade förbi ännu ett hinder på vägen som är tänkt att leda till SM-guld. Det blev seger med 2–0 mot storstadsrivalen IFK Göteborg. Sebastian Larsson spelade fram till båda målen.

|

Segern var AIK:s första poäng på bortaplan mot "Blåvitt" sedan 2014. Nu har AIK på nytt sex poängs försprång till tvåan Norrköping i den allsvenska tabellen, när sju omgångar återstår.

Tarik Elyounoussi stötte in 1–0 i 24:e minuten, när han rusade igenom Göteborgs mittförsvar på ett exakt sätt och mötte ett lågt inlägg från Sebastian Larsson. Målet var Elyounoussis sjunde i årets allsvenska.

Nick på hörna

Henok Goitom avgjorde definitivt när han nickade in en hörna från samme Larsson i 89:e minuten.

- Vi gör en bra match, konstaterar AIK-tränaren Rikard Norling.

- Första halvlek spelar vi i många stycken jättebra, tillägger han.

Göteborgs tränare Poya Asbaghi hade återgått till att satsa på en trebackslinje, i defensiven förstärkt med två yttermittfältare. Han tycker att matchen fick en karaktär som Blåvitt trots allt kunde stå ut med – fram till AIK:s ledningsmål.

- Vi tappar bort Sebastian Larsson när han tar sin djupledslöpning, som vi har pratat om, säger Asbaghi.

Skapade inte mycket

Göteborg fick ett större bollinnehav efter paus, men hade inte kvalitet nog.

- De ändrade sitt spel, säger Sebastian Larsson.

- Det som vi gör bra är att vi inte tillåter dem att skapa så mycket, trots bollinnehav, tycker Larsson.

För AIK gäller närmast, efter segrarna mot Hammarby och IFK Göteborg, att ladda om till bortamatchen mot bottenkämpande Dalkurd på söndag.

- Vill man vara med där uppe måste man kunna hantera alla typer av matcher, konstaterar Sebastian Larsson.

Viktigare matcher

Blåvitt har bara tagit två poäng i de fem senaste matcherna, och samtidigt dalat mot kvalstrecket i tabellen. Men årets IFK Göteborg ska inte rädda sin allsvenska status mot lag som Häcken (1–4 i måndags) eller AIK.

- Det kommer att komma matcher där vi ska visa att vi kommer att spela i allsvenskan nästa år, säger Poya Asbaghi och tänker väl på motståndare som Trelleborg och Brommapojkarna.