Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glädjen visste inte några gränser för Bajram Ajeti sedan det stod klart att han skjutit sin förra klubb till superettan och tagit sin nya AFC Eskilstuna till allsvenskan.

Ajetis "hämnd" – skickade ner BP i superettan

I somras bröt han kontraktet med Brommapojkarna i förtid. I dag (söndag) sköt han ner sin gamla arbetsgivare i superettan. Bajram Ajeti "hämnades" mot BP – och skickade upp AFC Eskilstuna i allsvenskan.

- Det här stod skrivet i stjärnorna.

En champagneindränkt Bajram Ajeti verkar inte bry sig allt för mycket om den isande novemberkylan när han står mitt på planen på Grimsta IP och försöker smälta intrycken av det som precis skett.

Hans matchavgörande 2–1-mål skickade AFC Eskilstuna tillbaka till allsvenskan. Målet innebar 2–2 sammanlagt och AFC-avancemang tack vare fler gjorda bortamål. Det skickade också hans förra arbetsgivare, Brommapojkarna, i motsatt riktning tillbaka ner i superettan.

Hämnden värmer

Just det senare faktumet var kanske det som värmde den norske anfallaren mest där och då.

- Så som jag blev behandlad i den här klubben... Det är helt sjukt. Det här går till Daniel Majstorovic (före detta sportchef) och Luis Pimenta (numera sparkad tränare), säger Ajeti.

Vi drar historien igen.

Anfallaren inledde året i allsvenskan och Brommapojkarna, men lämnade mitt under brinnande säsong efter att ha hamnat på kollisionskurs med den sportsliga ledningen. Den ledning som efter avslöjanden om Pimentas sexistiska och pennalistiska ledarstil fick lämna klubben i somras.

Får tillbaka

Ajeti var en av de röster som höjdes först i samband med den historien, vilket han inte var sen med att påpeka efter slutsignalen på Grimsta.

- Hade de lyssnat på mig då och fått en annan tränare, och då behållit mig, då hade vi klarat oss. Hundra procent. Nu, när de behandlat mig som de gjort, då får de tillbaks.

TT: Det låter som att du har mer revanschglädje än uppflyttningsglädje?

- Det är ju båda. Det är svårt att sätta ord på det. Jag hjälper klubben att gå upp och vi gör det som ett lag men det är speciellt för mig personligen också.

"Den här ska jag ta"

Dessförinnan hade egentligen allt talat för BP.

Supertalangen Jack Lahnes mål i Eskilstuna tidigare i veckan satte Stockholmslaget i förarsätet och en 1–0-ledning inför söndagens retur.

När Ludvig Öhman, på tal om att göra mål mot sin gamla klubb, vräkte in ännu ett 1–0-mål för BP såg uppförsbacken tung ut för AFC.

Lägg därtill att 17-årige Jack Lahne skapade oreda vid mer eller mindre varje bollkontakt.

Sedan, när frustrationen och uppgivenhetens klor till synes hade kopplat ett grepp om gästerna, dök Samuel Nnamani upp i minut 65. Ett välplacerat, lågt avslut i nät från straffområdeskanten – och plötsligt var den allsvenska vittringen där igen.

Och i den 75:e minuten skulle Bajram Ajetis stora chans uppdagas.

Frisparken var en bit bort från straffområdet – men norrmannen hade bestämt sig.

- Grabbarna kom fram, men jag sa: "Aldrig i livet, den här ska jag ta och jag ska avgöra".

Talangens tårar

Och det gjorde han, även om hans frispark inte var perfekt. Den gick trots allt på muren. Vilket i sig blev ödesdigert.

Inte ens en spådam hade kunnat hjälpa Nikola Petric i målet att rädda det riktningsförändrade skottet, som skulle få allsvenskt värde för AFC.

Historien var nära att ta en ny vändning på tilläggstid, men förre Roma-målvakten Gianluca Curci stod för en mirakelräddning.

Därmed var talangfabriken BP:s öde förseglat.

Och en av de finaste produkterna den fått fram på senare år, Jack Lahne, beskådade deras allsvenska avskedssignal från bänken, tårögd och otröstlig.

Bajram Ajeti? Han höll inte igen när han firade, framför BP-bänken, efter domare Andreas Ekbergs slutsignal.

- Jag hade gjort det tio gånger till och de vet varför. Ingen ville stå bakom min rygg, säger Ajeti.

Spelare eller ledare i Brommapojkarna valde att inte prata med pressen efter matchen utan lämnade arenan direkt.