Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Alexandersson överlägsen: "Betyder mycket"

Skogen må ligga i Estland – men dess drottning är svensk. Ingen rår på Tove Alexandersson.

När VM i Estland rullade igång förra helgen var det nog både en och två orienteringsvänner som satte kaffet i vrångstrupen.

Den svenska fixstjärnan Tove Alexandersson strök sig nämligen från den inledande sprinten eftersom hon hade förkylningsproblem. Frågorna hopade sig:

Skulle hon hinna bli frisk till de längre distanserna?

Hur var egentligen formen?

Skulle det överhuvudtaget bli några medaljer?

Förkrossande seger

Det tog dock inte lång tid för henne att tysta tvivlarna. I tisdagens långdistans sprang hon hem guldet, och i torsdagens medeldistans var hon totalt överlägsen.

Alexandersson vann en förkrossande seger, efter att ha haft ledningen från första till sista kontroll. Konkurrenterna var aldrig nära att hota henne. Tvåan, norska Marianne Andersen, fick se sig slagen med hela två minuter. Den finländska bronsmedaljören Venla Harju var 4.10 efter.

- Det var ett väldigt bra lopp, jag följde min plan hela vägen, sade Alexandersson.

- Jag var fokuserad hela tiden och läste av detaljerna. Det var väldigt tät skog så det var svårt att se. Därför var det viktigt att vara fokuserad så att man kunde göra det lätt för sig.

Även fast Alexandersson var i en klass för sig vågade hon inte riktigt ta ut segern förrän på upploppet.

- Jag hade en bra känsla, men i skogen vet man ju aldrig hur det går. I slutet kunde jag njuta lite. Jag visste att om jag inte gjorde något misstag på den näst sista kontrollen så skulle det vara klart, sade hon.

Ser fram emot stafetten

Guldet var Alexandersson andra raka i medeldistans, och hennes totalt sett 13:e VM-medalj. En notering som ger henne en delad femte plats på listan över de mest framgångsrika kvinnliga orienterarna genom tiderna.

Det är dock ingenting hon lägger någon större vikt vid.

- Att jag tagit två medaljer nu betyder så klart jättemycket, men jag jämför dem inte.

För Tove Alexanderssons del väntar nu en avslutande stafett. Även fast övriga svenskor inte lyckades leva upp till förväntningarna i medeldistansen – Helena Jansson blev näst bästa blågula löpare på sjätte plats – är hon hoppfull. En pallplats finns inom räckhåll.

- Det ska bli jättekul med stafetten. Jag ser fram emot den. Det är en teknisk bana där mycket kan hända. Den passar oss.

Och hur är det egentligen med den där förkylningen?

Jodå. Inga problem.

- Det finns kanske någon liten procent till att plocka ut. Men det spelar ju ingen roll. Jag är i så bra form, sade hon.