Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Alexandersson är stort guldhopp i orienterings-VM.

Alexandersson: "Blev väldigt besviken"

Tove Alexandersson jagar det enda individuella VM-guldet hon saknar – i sprint. Distansen orienteringsstjärnan missade på grund av en förkylning vid fjolårets mästerskap.

Skogens svenska orienteringsdrottning vill erövra ny asfalterad mark när VM i Lettland i helgen.

Tove Alexandersson, regerande världsmästare i medel- och långdistans samt stafett, är den största internationella stjärnan på damsidan och ute efter VM-gulden hon saknar – i sprint och i sprintstafett.

- Sprintstafett har jag aldrig sprungit på VM, sprinten har jag bara sprungit en gång (silver 2014). Det är skogsdistanserna jag alltid satsat mest på, som jag tyckt varit roligast och varit bäst på. Men de senaste åren har jag utvecklats väldigt mycket på sprint också. Det ska bli väldigt kul att se hur långt det kan räcka på VM, säger hon.

"Blir lite mycket"

25-åringen från Borlänge är uttagen att springa samtliga fem distanser vid mästerskapet som inleds i stadsmiljö i Riga och fortsätter i skogarna några mil nordost om huvudstaden.

TT: Hur känns det att vara ett så tydligt affischnamn för svensk orientering?

- Det är både och. Väldigt kul att inspirera folk. Men samtidigt kan det bli lite mycket ibland, att jag önskar att någon annan kunde ta den rollen också, säger hon med ett leende inför mästerskapet.

Vid fjolårets VM i Estland tvingades den blågula stjärnan lämna återbud till sprinten på grund av en förkylning. Under EM i Schweiz för ett par månader sedan tog Alexandersson guldet.

- Jag har tränat en hel del specifikt på sprint i år. Jag var bra förberedd även förra året. Jag blev väldigt besviken att jag blev sjuk, för då kände jag mig i väldigt bra form inför sprinten. På EM vann jag ju sprinten. Jag hoppas på att jag ska vara i lika bra slag nu.

Inget medaljsnack

Regerande sprintvärldsmästaren Maja Alm slutade först på fjärde plats vid EM. Men Alexandersson räknar inte bort den 30-åriga danskan som tagit de tre senaste VM-gulden på distansen.

- Maja brukar alltid vara i absolut bäst form på VM. Jag har ju inte mött henne på VM under de senaste åren, så det ska bli spännande att se hur bra hon är.

Sveriges förbundskapten Håkan Carlsson har stora förhoppningar på Alexandersson, men kräver inte förstaplaceringar.

- Det ska bli jättehäftigt att följa henne. Hon har gjort två riktigt bra VM, 2016 och 2017. Jag tror verkligen hon ser fram emot att springa sprint. Varje gång hon ställer sig på startlinjen har hon goda chanser att komma högt upp, säger han.

Hon själv tonar ned förväntningarna, trots tre VM-guld i fjol och två på hemmaplan i Sverige för två år sedan.

- Jag hoppas kunna prestera riktigt bra lopp, och ha en bra känsla under tävlingarna. Det är lite utmanande terräng, framförallt skogsdistanserna, så jag har fokuserat att på att hitta nycklar orienteringstekniskt, säger Tove Alexandersson.