Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Alexandersson på prispallen efter sitt guld i EM.

Alexandersson kom tillbaka och vann

En envis fotskada höll Tove Alexandersson borta från två stafetter, men väl tillbaka visade hon sin klass. Det blev ännu ett EM-guld till orienteringsfenomenet på långdistansen.

Tove Alexandersson avslutade orienterings-EM i Ticino, Schweiz, som hon började det. Med ett guld.

Svenskan, som är dubbel världsmästare i disciplinen, vann långdistansloppet överlägset. Segermarginalen till Natalia Gemperle från Ryssland på andraplatsen blev fem minuter.

- Det var ett bra lopp. Det var ganska mycket löpning i långa sträckor och så var det väldigt kuperat, det är bergsterräng. Så det var tufft fysiskt och då försökte jag bara trycka på, säger Alexandersson till TT.

Det var länge oklart om Tove Alexandersson skulle kunna tävla på söndagen på grund av en fotskada, men efter uppvärmningen fattade hon beslutet att ställa upp.

- Jag valde att inte testa foten innan, eftersom jag inte ville riskera att den skulle bli sämre.

TT: Kände du av skadan?

- Nej, jag kände ingenting när jag sprang, men den var svullen.

Guldet är Alexanderssons tredje medalj i EM efter segern på sprinten för en vecka sedan och silvret i medeldistansen i onsdags efter en ödesdiger miss. I det senare loppet stukade hon foten och fick vila från två stafetter.

Vilan verkar ha gjort henne gott, för det var under loppets andra halva som hon kunde avgöra. Avståndet växte till konkurrenterna, där många hade flera lopp i benen och inte orkade hålla svenskans tempo.

- Ja, i dag var det absolut en fördel att vara lite fräsch i benen, säger hon.

Karolin Ohlsson kom nia och blev näst bästa svenska.

Herrtävlingen vanns av norrmannen Olav Lundanes. Emil Svensk blev bäste blågula löpare på elfte plats.