Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Alexandersson vann damernas långdistans i VM i orientering efter ett tufft lopp.

Alexandersson om VM-guldet: "Otroligt glad"

Efter några knackiga lopp avslutade Tove Alexandersson orienterings-VM på allra bästa sätt. Stjärnan försvarade sitt VM-guld i långdistans och tog sitt första individuella guld.

25-åringen har inte riktigt trivs i den lettiska terrängen, som hon kallar diffus, och tappade bland annat ledningen på sin avslutande sträcka i stafetten.

I långdistansen valde hon därför att fokusera mer på kompass och riktning än på själva kartläsningen och det gav utdelning.

"Otroligt roligt"

Hon visade upp sitt vanliga självförtroende och det tredje raka VM-guldet i disciplinen tog hon i överlägsen stil. Alexandersson var med sin segertid på 1.14,04 nära en och en halv minut före danska tvåan Maja Alm och ytterligare en minut före trean Sabine Hauswirth från Schweiz.

- Otroligt roligt. Det var ett tufft lopp och jag har verkligen tagit ut de sista krafterna. Det känns att man sprungit många lopp i veckan så jag är glad över att jag lyckades hålla ihop loppet, säger hon till TT.

Alexandersson lämnar VM med två guld och två silver och har nu totalt tagit sju VM-guld i karriären. Det gör henne till den bästa svenska orienteraren i historien.

Ojämnt mästerskap

Mästerskapet beskriver hon som väldigt mycket upp och ner.

- Det här var helt klart veckans bästa lopp. Jag har väl gjort helt okej lopp tidigare men inte det där sista lilla som krävs för att vara högst upp. Jag har hela tiden fokuserat framåt så nu får jag smälta det här, säger Alexandersson.

Näst bästa svenska i loppet var Karolin Ohlsson på en sjunde plats, åtta minuter bakom Alexandersson.

I herrarnas distanslopp missade Gustav Bergman tredjeplatsen med 47 sekunder. Han hade länge chans på bronsmedaljen men tappade något i slutet och sprang i mål med femte bästa tid, 1.41,34. Norrmannen Olav Lundanes vann stort på 1.37,43.