Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tove Alexandersson. Arkivbild.

Alexandersson: "Trodde jag hade koll"

En tidig miss förstörde Tove Alexanderssons medaljchanser. Orienteringsstjärnan fick spendera medeldistansen i VM med att reflektera.

Hon vann VM-guld på medeldistansen både 2016 och 2017. I år var Tove Alexandersson återigen favorit, men gick inte ens i mål med en godkänd tid.

Anledningen: den fjärde kontrollen.

- Den tredje och fjärde kontrollen låg nära varandra. Jag trodde jag var vid trean, men var vid fyran, säger hon till TT.

När hon insåg sitt misstag slog Alexandersson av på tempot. Väl i mål blev hon inte godkänd, på grund av den missade kontrollen, men låg tidsmässigt omkring plats 60 av 71.

Sparade energi

Att sätta ord på känslorna efteråt var svårt.

- Det finns inte så mycket att säga. Jag har ändå hunnit bearbeta det medan jag sprang. Jag pushade inte särskilt hårt, utan försökte spara energi, säger hon.

Tove Alexandersson har berättat att hon har haft svårt för terrängen i lettiska Riga och Sigulda under VM.

- Det är ganska diffust. Det är svårt att säga varför. Jag har verkligen försökt förstå mig på terrängen och trodde jag hade koll, men uppenbarligen inte, säger hon.

TT: Är det ett problem med årets VM eller bara en del av orienteringen?

- Det är en del av orienteringen. Det är väldigt många som behärskar terrängen betydligt bättre än vad jag gör. Jag vet inte varför jag har haft så svårt.

Inga svenska medaljer

Vann gjorde ryska Natalia Gemperle, som tog sin första individuella guldmedalj. Bästa svenska blev Sara Hagström, som sprang in på sjätte plats, före sjuan Helena Bergman och Karolin Ohlsson, plats 21.

Inte heller bland herrarna blev det någon svensk pallplats. Tiondeplacerade Gustav Bergman var bäst, före Albin Ridefelt, plats 17, och Jonas Leandersson, plats 29. Norrmannen Eskil Kinneberg vann.

- Det är underkänt, om vi ska vara hårda, säger TV12-experten Mats Troeng.