Allsvensk premiär – så här ser läget ut

Klockan tre på påskdagen sparkar den allsvenska säsongen i gång med fyra matcher. Här är förutsättningarna för premiärdagen.

ANNONS
|

+ Hammarby–Sirius, 15.00, Tele2 arena

Ny tränare, nya förhoppningar – samma publikfest. Hammarbys 30000 läktarplatser kommer troligtvis vara fullsatta och Stefan Billborns allsvenska premiär som grönvit huvudtränare kan med tanke på omständigheterna skapa viss prestationsångest. "Bajen" har förstärkt med gamla favoriten Erkan Zengin och tidigare MFF-anfallaren Nikola Djurdjic, och med en allt namnkunnigare trupp kommer höga förväntningar. Men varken Zengin eller Djurdjic hinner bli spelklara till premiären och missar därmed fajten. Sirius har tappat en del viktiga namn, men var obesegrat på Tele2 arenas konstgräs i fjol och har fått in poängspelaren Omar Eddahri.

+ Häcken–Kalmar, 15.00, Bravida arena

Hela Hisingen rasade när tränaren Mikael Stahre lämnade klubben efter fjärdeplatsen förra året. In har i stället hans tidigare vapendragare från AIK kommit: Andreas Alm. Klyschan om Häckens sorglösa tillvaro utan storklubbspress verkar fortfarande stämma och med firma Friberg-Faltsetas som grovjobbare bakom fyra frisläppta, offensiva stjärnspelare kan det bli tufft för Kalmars backlinje. Den stora frågan är, som vanligt: hur mår Rasmus Elm? Den mänskliga metronomen fick försäsongen förstörd av ännu en skada.

ANNONS

+ Trelleborg–IFK Göteborg, 17.30, Vångavallen

Många är drakarna som har dräpts på "Tjångavallens" gräs. Trelleborg tvingades söka dispens på sex olika punkter för att få planen godkänd och behövde volontärhjälp för att skotta planen fri från snö till premiären. Spelarna har pratat om att bjuda in till "en mardröm". Bortalaget IFK Göteborgs allt mer utarmade trupp har fått en välbehövd b-vitaminspruta i anfallaren Gustav Engvall och en ambitiös tränare i Poya Asbaghi. Men i den skånska snålblåsten lär lagkapten Sebastian Erikssons grova kynne behövas.

+ Östersund–Djurgården, 17.30, Jämtkraft arena

Premiärdagens riktiga karamell. Inget annat allsvenskt lag kan skryta med att ha besegrat Arsenal i London som en del av sin försäsong, men så ser det ut för Östersund. Succélaget har fått behålla stjärnor som Saman Ghoddos, Ken Sema och tränaren Graham Potter. Östersund är inte längre en underdog, de ska kunna leverera även mot fjolårstrean Djurgården. Stockholmarna har tappat Kim Källström och ett gäng poängspelare, men har presterat över förväntan och är klart för cupfinal. ÖFK har haft svårt mot allsvensk smartness – och det är något som Özcan Melkemichels "Blåränder" har.

TT
ANNONS