Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Albin Ekdal och Andreas Granqvist tränar på Ullevål inför EM-kvalmatchen mot Norge.

Andersson förtegen om Ekdals status

Förbundskaptenen Janne Andersson stryper informationsflödet inför EM-kvalderbyt mot Norge på Ullevål. Vännen och kollegan Lasse Lagerbäck ska inte få något gratis.

Frågetecken finns fortfarande kring högerbacken Mikael Lustig och mittfältaren Albin Ekdal. Lustig tränade på egen hand under måndagen medan Ekdal, som missade lördagens möte med Rumänien, fanns med under det kollektiva träningspasset på matcharenan.

Inför lördagens match hade Andersson inga betänkligheter kring att berätta att Ekdal inte var spelduglig. Nu är han desto mer hemlighetsfull.

Andersson ville inte svara på om Serie A-proffset var med under hela träningen (öppen för medier enbart första kvarten), inte heller om han kan spela. Och kring statusen på Mikael Lustig var han också svävande.

- Besked kommer i morgon hur det är med "Micke" och Albin. Ingen av dem är i alla fall diskad just nu.

Lustig är det för kollektivet mindre problemet. Han klev av med en lårskada redan efter 24 minuter mot Rumänien och ersattes av Emil Krafth.

Ett rakt byte i backlinjen och mycket talar för att Krafth spelar igen.

Väger in underlaget

Emil Forsbergs beslut att åka hem till Leipzig – enligt honom och Janne Andersson på grund av känningar i den tidigare skadade ljumsken – ställer till det kring hur förbundskaptenen formerar mittfältet.

Vem tar Forsbergs plats och håller Ekdal? OM så, vem får i så fall flytta på sig? Kristoffer Olsson gjorde en ny stark insats centralt på mittfältet bredvid Sebastian Larsson i lördags. Men är den nätte Olsson rätt val mot ett fysiskt starkt Norge på en mindre bra gräsmatta?

- Jag ser framför mig en match, inte minst sedan vi känt på underlaget som är lite lösare, att det kanske bli en lite mer fysisk match och att man kan få fundera över balansen utifrån de förutsättningarna. Det är ytterligare en detalj att ta hänsyn till, men jag vill inte gå in i detalj hur jag resonerar kring det, säger Janne Andersson.

Lustig bättre i låret

Mikael Lustig började kolla efter biljetter hem till Glasgow i söndags, men hakade på resten av gänget till Oslo. Om lårskadan säger han:

- Det är betydligt mycket bättre än vad det var i går. Då haltade jag och kunde inte jogga. I dag cyklade jag och löpte ute på planen, men hade det varit match i dag hade jag inte spelet.

Ändå vill han inte ge upp möjligheten att återta sin position till höger i backlinjen.

- Hoppet lever. Det är mycket som kan hända inom 24 timmar. Känner jag mig inte hundraprocentig kommer jag inte att spela. Först och främst får vi se om svullnaden lagt sig helt och känna hur pass mycket smärta det är. Startar jag kommer jag inte att vara rädd för en smäll, då är det hundra procent som gäller. Inga konstigheter, säger Lustig.