Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbundskaptenen Janne Andersson ger laget högsta betyg för 2018.

Andersson ger sina spelare högsta betyg

VM-succén följdes av en baksmälla men förbundskaptenen Janne Andersson tar med sig ett gott slutintryck när landslagsåret gick i mål.

Andersson firade 2–0 mot Ryssland i årets sista landskamp och gruppsegern i Nations League som det anstår en "enkel fotbollsarbetare", som han gärna och ofta kallar sig.

Det fick bli en kokt korv med bröd, nedsköljt med bubbelfritt mineralvatten.

- Det fanns ingen tvekan när vi gick in till den här samlingen. Vi var tvungna att vinna två matcher och så gör vi det. Jag hoppas att fortsätter vi att jobba på kan vi rå på de stora nationerna. Det här ger spelare och ledare självförtroende.

- Turkiet hemma (förlust 2–3) gör ont i mig fortfarande. Jag har inte varit så stressad men det är skönt att kunna visa den här samlingen vilket lag vi är.

Viktigt med gruppseger

Andersson värderar framgången i Nations League högt.

- Bara att vi är i andrapotten (i EM-kvallottningen) är en viktig del och att få en hyfsad play off-situation om vi, hemska tanke, skulle missa kvalet, säger han.

Om så sker får landslaget en andra chans i ett slutspel med andra gruppvinnare eller tvåor i B-divisionen.

Men mest av allt var han nöjd och belåten över hur spelarna tog sig an mötet med Ryssland och genomförde årets sista landskamp.

- Jag är väldigt glad att vi kunde visa upp, nu när vi fick chansen mot ett lag som backade hem, att när vi spelade bort deras förstapress kunde vi visa en variationsrik fotboll med spelvändningar och djupledshot och så vidare.

- Vi har det i oss, i vårt sätt att spela, men det finns tyvärr alltid en motståndare på andra planhalvan som vill jävlas med en.

Högsta betyg

Andersson summering av 2018 och omdöme enligt betygsskalan 1–5:

- Självklart finns det fläckar men som helhet, utifrån var vi är i näringskedjan, så tycker jag att vi ska ha ett väldigt högt betyg. Får jag välja blir det en femma för vad vi har genomfört. Ett bra fotbollslag ska kunna variera sitt spel sett utifrån motståndet. Mot Turkiet möter vi ett lag som gör det på ett sätt, i dag möter vi ett annat lag som gör det annorlunda.

- Jag tycker att vi har klarat av att spela på olika sätt men med en grundidé som bygger på organisation, förberedelser, attityd och jobb och så vidare. Den här matchen bekräftar för mig att vi klarar av att spela på mer än ett sätt.