Längdstjärnan Ebba Andersson, här under Seefeld-VM:s 10 kilometer klassiskt, har inget intresse av att åka fem i stället för tre mil.
Längdstjärnan Ebba Andersson, här under Seefeld-VM:s 10 kilometer klassiskt, har inget intresse av att åka fem i stället för tre mil.

Andersson: "Inget intresse av att åka femmil"

Är det ett problem att damer och herrar åker olika långt i VM? Åsikterna går isär i det svenska längdskidlandslaget.

ANNONS
|

På skiathlon och i den långa stafetten åker herrarna dubbelt så långt som damerna. Under skid-VM i Seefeld uppmärksammade också Aftonbladet att damerna inte fick köra den sprintbacke som herrarna tävlade i.

De ojämlika distanserna inom längdskidåkningen är ett föremål för diskussion. Men engagerar landslagsåkarna olika mycket.

- Jag förhåller mig till det som är just nu. Jag känner inte att jag har något intresse av att åka en femmil, en tremil är absolut tillräckligt. Jag är glad över de distanser som är på tävlingsschemat, det är distanser som passar mig bra, säger Ebba Andersson, VM-guldmedaljör i stafett över 4x5 kilometer.

ANNONS

"Förstår inte"

Calle Halfvarsson, som hade ett tungt VM och som bäst blev fyra i sprintstafett tillsammans med Oskar Svensson, tycker det borde vara mer jämlikt.

- Jag vet att det är många tjejer som tycker att det är konstigt att de åker kortare. Det kan jag också tycka är lite konstigt ibland. Det är inte så att inte skulle klara av att åka lika långt som oss. Egentligen är det ganska märkligt att de åker kortare, jag förstår inte riktigt varför, säger Halfvarsson.

"Kan mötas på mitten"

Jonna Sundling, VM-fyra på den individuella sprinten, håller med.

- I alla fall när killarna åker dubbelt så långt på en tremil och vi åker 15 kilometer (skiathlon). Vi klarar ändå att åka längre, och de klarar av att åka kortare, säger Sundling och kommer med ett förslag på ändring:

- Man kan mötas någonstans på mitten.

ANNONS

Maja Dahlqvist, VM-guldmedaljör i sprintstafett tillsammans med Stina Nilsson, lägger inte ned någon större energi på att fundera kring de olika distanslängderna.

- Man får åka så snabbt som möjligt på den distans som är. Det är inte mindre jobbigt att åka kortare direkt. Ibland kan det vara olika typer av lopp också. Man skulle kunna köra mer jämlikt, men det är inget jag tänker på, säger Dahlqvist.

TT
ANNONS