Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ebba Andersson (till höger) delade pall med barndomsidolerna Charlotte Kalla och Therese Johaug.

Andersson om första pallplatsen: "Förvånad"

I fjol var hon nära. Nu tog Ebba Andersson chansen direkt i säsongsöppningen. Bakom en överlägsen Therese Johaug tog 21-åringen sin första pallplats i världscupen.

Förra vintern var hon nära att skrälla sig till en OS-medalj, men fick nöja sig med en fjärdeplats i skiathlonloppet i Sydkorea.

Men den här säsongen fick Ebba Andersson en perfekt start, och har redan efter det första distansloppet nått ett av karriärens delmål: en pallplats i världscupen.

- Att det skulle räcka till en pallplats, det var ingenting som jag hade väntat mig. Jag är jätteglad, säger Ebba Andersson efter att ha blivit trea på 10 kilometer klassiskt i finländska Ruka.

- Jag hade en bra känsla hela dagen och det var verkligen roligt att tävla. Och att sedan få till åkningen så bra som jag fick i dag, det är jag jätteglad över.

Therese Johaug var i en klass för sig i sin tävlingscomeback, men bakom henne var det ett getingbo, och det stod tidigt klart att Ebba Andersson skulle vara en av dem som gjorde upp om pallplatserna.

Och medan konkurrenter som Ingvild Flugstad Østberg, Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Julia Belorukova tappade fart ju längre loppet fortskred, höll Andersson en jämn takt som räckte ända till en tredjeplats bakom Johaug och Charlotte Kalla.

- Det känns otroligt häftigt att stå på pallen tillsammans med dem. Det är två tjejer som jag har sett upp till sedan jag var väldigt liten. Jag har sett på tv när de har stått på pallen. Att nu få stå där tillsammans med dem, det känns väldigt kul, säger Ebba Andersson.