Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson jublar efter segern mot Mexiko.

Andersson: "Stolt och näst intill rörd"

Den allra första gången brukar kännas i hela kroppen och det vet nu även Ludwig Augustinsson. En vänster i bortre hörnet. Sedan var 21-åringen i ett lyckorus han delade med varenda blågul på Centralstadion och hemma i tv-sofforna.

Det var vinna eller försvinna, läge för en ny bragd med ryggen mot väggen – och inget tycks kunna stoppa det här landslaget får att nå dit man vill. 3–0-krossen mot Mexiko läggs till 2–1 hemma mot Frankrike och playoff-sensationen över två möten mot Italien.

- Hela gänget förtjänar en stor eloge. Jag tar sällan till överord, men vi gjorde en fantastisk match i dag, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Landslaget är i VM-åttondelsfinal i S:t Petersburg den 3 juli – som sensationell gruppsegrare.

- Jag är stolt och näst intill rörd över hur vi genomför matchen. Spelarna är så oerhört disciplinerade och lojala därute, säger Andersson.

Grov miss, perfekt passning

Av alla fick Ludwig Augustinsson, som så många andra fotbollsprofiler fostrad i Brommapojkarna, visa vägen och sända ett leende som räckte hela vägen från Jekaterinburg bortom Uralbergen till miljoner tv-tittare hemmavid.

- Det är någonting jag drömt om och tänkt på. Och att få göra det i en sån här match... det är en dröm som går i uppfyllelse, säger han.

När matchen stod och vägde, när Mexiko fortfarande var vidare och ett mexikanskt mål skickat landslaget ur VM, smög Augustinsson upp på sin vänsterkant och tog sig in i straffområdet.

Det var tur det.

Viktor Claesson missade Marcus Bergs inspel grovt, men turligt nog tog bollen en vid båge och Augustinsson drog till direkt. Det finns inte många bättre eller viktigare tillfällen att göra sitt första landslagsmål på.

"Otrolig insats"

- Men jag är också stolt över vilken otrolig insats hela laget gör. Vi följer matchplanen till hundra procent och vi förtjänar verkligen att gå vidare.

Målet chockade Mexiko. Nu var anfall bästa försvar för mexikanerna och det öppnade förstås för rappa svenska kontringar. Berg kom igenom i mitten, ungefär som när han inte fick straff mot Tyskland i Sotji.

Det fick han nu, när Hector Moreno träffade Bergs stödjeben först och bollen sedan. Argentinaren Néstor Pitana, domaren som nekat Sverige en straff för hands i första halvlek efter VAR-kontroll, blåste direkt.

När Andreas Granqvist fick trippa lätt fram till straffpunkten och trycka in 2–0 var saken klar – landslaget är i åttondelsfinal i det fjärde raka VM-slutspel man deltagit i. Granqvist var lika säker som mot Sydkorea.

- Fantastiskt att göra det. Jag gick in i min egen bubbla, stängde ut allt annat. Helt fantastiskt, säger Andreas Granqvist.

Självmål av Mexiko

Och om inte avancemanget till åttondelsfinalen var klart där var det kassaskåpssäkert när Edson Alvarez styrde bollen i eget mål i 74:e minuten.

Frustrerade mexikaner gick hårt åt Berg som haltade av och ersattes av Isaac Kiese Thelin. Innan dess hade Sebastian Larsson burits ut på bår, men om han blir återställd till åttondelsfinalen saknar betydelse.

Då är han ändå avstängd efter den andra varning han fick i första halvlek för stämplingen på Hirving Lozano.

- "Seb" blev lite yr, jag hoppas att det inte är någon större fara. Berg gick rätt bra och jag tror han fick en lårkaka, säger Janne Andersson.

Förtvivlade mexikaner, både på planen och på läktarna, jagade ett reduceringsmål. Vad de inte visste var att Sydkorea skickade ut regerande världsmästaren Tyskland via 2–0 och visade att Löw även faller på sommaren.

Mexiko gör Sverige sällskap vidare och spelar sin åttondelsfinal i Samara den 2 juli.

Mot vilka avgörs senare i kväll.

- Jag tror att alla som kommer möta oss kommer vara oroliga, säger Granqvist.