Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Janne Andersson, besviken förbundskapten efter 2–3 mot Turkiet.

Andersson: "Vi är inte i bra form"

Förbundskaptenen Janne Andersson ville inte leta efter bortförklaringar eller skylla på något. Men hans snabba analys efter genomklappningen mot Turkiet: Spelarna har inte kommit i form efter VM-ledigheten.

En gång i modern tid har ett svenskt fotbollslandslag tappat en 2–0-ledning – i VM-kvalet mot Tyskland på Friends arena för fem år sedan.

Efter Tobias Hyséns och Alexander Kacaniklics mål vände tyskarna (Mesut Özil, Mario Götze, André Schürrle och Schürrle igen) till 4–2 på 20 minuter i andra halvlek. Tyskarna vann till slut med 5–3 och vann VM-guldet sommaren därpå.

Turkiet är inte direkt Tyskland.

Så hur kunde ett annars så försvarsstarkt, disciplinerat svenskt lag släppa in två bollar i matchens slutminuter?

Andersson sade på presskonferensen efteråt att han vill se händelserna igen innan han ger en mer heltäckande analys.

"Många tekniska misstag"

Men han slog fast:

- Vi gör många tekniska misstag i dag och blir hårt straffade. Vi ser tidigt trötta ut, är inte tillräckligt rappa i förflyttningarna. Det ser ut som om vi inte är i bra form. Och vad det beror på kan vi fundera på. Jag hatar att leta ursäkter, men vi som höll på längre i VM har inte riktigt spelare med en rejäl försäsong i kroppen.

- Österrike (slog Sverige med 2–0 i Wien i torsdags) och Turkiet var inte med i VM, deras spelare har haft en försäsong och är längre fram fysiskt.

- Jag vill inte skylla på det, men som det har sett ut tidigare ser det ut så för mig i kväll. Normalt har vi inte sett ut så här. Spelarna är helt färdiga. Det är ingen som maskar eller så, man ger vad man har och spelarna tömde sig helt. Det är för många som det inte stämmer för just nu.

Nöjd med samarbetet

Trots det mardrömslika slutet och att det totalt över 90 minuter inte var en insats i linje med vad Andersson vill se, hittade han ett och annat positivt. Som samarbetet mellan Isaac Kiese Thelin och Marcus Berg.

- Det såg rätt bra ut. De skapade chanser där båda var inblandade. Det var helt okej.

- Vi har en hel del bra chanser och kunde ha gjort ett par tre mål till, men som helhet gör vi ingen bra match.