Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det svenska finallaget i curling: Sofia Mabergs, Sara McManus, Agnes Knochenhauer och Anna Hasselborg.

Anna Hasselborg: "Ska ha guldet"

Stolta och glada men även fokuserade på nästa uppgift. Nu väntar Sydkoreas "Garlic girls" för Sverige i OS-finalen i curling.

Ett dygn före Sveriges semifinal valde Anna Hasselborg, Sofia Mabergs, Agnes Knochenhauer och Sara McManus att tillbringa kvällens senare timmar i Gangneungs curlingcenter.

På plats fick de se lag Niklas Edin imponera och vinna mot Schweiz, och därmed säkra en plats i OS-finalen mot USA.

Herrarnas spel blev sedan något som damspelarna tog med sig in till deras möte med Storbritannien.

- När vi såg grabbarna vinna sade vi: "Så där bra kan vi också vara", sade Anna Hasselborg.

"Otroligt avgörande"

Visst kunde laget det.

Hasselborg & Co tappade visserligen 3–1 till 3–3 efter fem omgångar men följde sedan upp med två starka omgångar: en tvåa i sjätte och sedan – efter skippern Eve Muirheads slarviga sista sten – en trea i sjunde, vilket ledde till en klar 8–3-ledning.

- Jag tror det var otroligt avgörande för matchen. Man kan aldrig räkna med att man ska stjäla poäng mot någon, framför allt inte med mot Eve, så det kom lite från ingenstans. Men jag tycker vi spelade bra och släppte inte in dem i matchen. Vi hade fokus på en sak i taget, sade Hasselborg.

Storbritanniens helskotska lag gav upp efter nio omgångar och de svenska spelarna visade sin stora glädje ute på banan. De omfamnade varandra och – enligt Knochenhauer – bara skrek av upprymdhet.

- Jag är så otroligt stolt. Först att vi är på OS och att vi tar en medalj till Sverige, att vi får vara ett plustecken i vår svenska statistik och får vara med på medaljtavla som vi har i byn. Det är helt fantastiskt. Det här är så stort, sade Hasselborg.

Möter "Garlic girls"

Samtidigt inser alla i lag Hasselborg att den största matchen återstår.

I finalen på söndag väntar hemmanationen Sydkorea – laget som kallas "Garlic girls" på grund av att spelarna kommer ifrån ett område som odlar vitlök – som vann med 8–7 i semifinalen mot Japan.

Det är nu som lag Hasselborg, som har förlorat två raka EM-finaler, för första gången ska se till att lyckas i en stor turnering på absolut högsta nivå.

- Vi har vunnit ett silver och nu ska vi ha guldet, men vi ska absolut bara ha fokus på oss själva och ha lika roligt som vi har haft hittills, sade Anna Hasselborg.

- Det här var den roligaste matchen som jag har spelat, och nu hoppas jag att guldmatchen blir roligare.

Med segern har laget även sett till att Sveriges curlingframgång på damsidan fortsätter att vara lika stark som tidigare.

Efter lag Anette Norbergs två raka OS-guld – Turin 2006 och Vancouver 2010 – följde lag Margaretha Sigfridsson upp med silver i Sotji för fyra år sedan.

På söndag kommer även lag Hasselborg att få en medalj. Frågan är bara vilken valör det blir.