Atlético Madrid vann supercupen

Snabbaste målet. Ett Madridderby som spelades i Tallinn, Estland. Och en härligt intensiv final i supercupen som gick till förlängning. Väl där vann Atlético Madrid mot Real Madrid med 4–2.

|

Femtio sekunder. Längre tid tog det inte för Diego Costa att göra 1–0 för Europaleague-vinnaren Atlético Madrid mot Real Madrid som vann Champions League.

Costa fick en långboll, nickade den över sin försvarare och satte full fart ner mot kortlinjen där han ur snäv vinkel satte 1–0 bakom Keylor Navas i Reals mål. Målet var det snabbaste hittills i en final i Supercupen.

Reals nye tränare Julen Lopetegui gjorde sin första tävlingsmatch med laget och valde att inte ta ut världens dyraste målvakt, nyinköpte Thibaut Courtois i matchtruppen.

Real vände

Frågan var också hur Real skulle klara sig utan Juventusflyttade Ronaldo. Efter det inledande chockmålet kom så sakta Real Madrid igång och tog över matchen. Gareth Bale såg med ett fint inlägg från högerkanten till att Karim Benzema kunde kvittera till 1–1 på nick. Då hade det gått en knapp halvtimme.

En kvart in i andra halvlek kom 2–1 till Real. Juanfran råkade ta bollen med handen i straffområdet och domaren blåste straff. Iskallt satte Sergio Ramos den till höger om Jan Oblak.

Costa igen

Kampen på läktaren på A Le Cog Arena i Tallinn vann Atléticosupportrarna och kanske var det stödet som förde Atlético in i matchen igen. Med tio minuter kvar kvitterade Costa sedan Juanfran jobbat fram bollen vid sidlinjen och Àngel Correa från kortlinjen spelat bak bollen till Costa.

Marcelo fick i slutsekunderna av ordinarie matchtid ett gyllene läge att avgöra matchen på Bales fina inlägg men fick ingen bra träff.

Ett nonchalant försvarsspel av Real Madrid straffade sig i förlängningen. I den 98:e minuten snodde Thomas bollen och fick till ett inlägg som nådde Saúl Ñíguez som dundrade in 3–2 med vänsterfoten. Bara minuter senare satte Koke 4–2 till Atlético.

Äntligen för Atlético

Genom segern satte Atlético stopp för Real Madrids förhoppningar om tredje raka segern i Europeiska supercupen. För Atlético var det tredje gången man tagit hem titeln, de två första segrarna kom 2010 och 2012.

För Atlético satte segern stopp för en tråkig svit i europacupspel mot huvudstadskollegan. Real Madrid slog Atlético i Champions League-finalerna 2014 och 2016 och slog dessutom ut just Atlético i Champions League både 2015 och 2017.

Fakta: Tio senaste vinnarna av supercupen

Spanska lag har tagit hem Europeiska supercupen i fotboll nio av de tio senaste åren.