Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johannes Thingnes Bø hyllades med astronomiska lovord av landslagskollegorna. Själv är han desto mer ödmjuk efter sitt andra av två möjliga VM-guld i Östersund.

Bø om ikonjämförelsen: "En annan liga"

I vilken galax hittar vi då Ole Einar Bjørndalen?

Johannes Thingnes Bø fick en bom, och en av hans nio träffar tog väldigt lång tid på sig att registreras efter att den gått "kant in".

Han hade kanske suttit där mitt på podiet, med sitt andra av två möjliga VM-guld i Östersund, även om skottet gått kant ut.

Trots att blytunga konkurrenter som Alexander Loginov och Martin Fourcade noterades för nollor i protokollet så är 25-åringen från norska Stryn en ostoppbar kraft i en skidskyttesprint så länge han i princip träffar skjuttavlan.

"Är han från jordklotet?"

Segern var väntad – men likväl var lördagens guld ännu ett skäl att placera Bø på en legendpiedestal i skidskyttehistorien.

- Ja, alla vet ju att man behöver skjuta tio träff för att komma på pallen. Och så är det en person som inte behöver skjuta tio. Och det är ju Johannes, säger storebror Tarjei Bø, som slutade på 13:e plats.

- Ingen har varit så dominerande på en typ av distans som han varit på sprint i år. Det var en som han inte vann och då hade han fyra bom.

TT: Blir du stolt eller rent av frustrerad att lillebrorsan är så pass dominant?

- Ja, i dag blir jag ju väldigt stolt. Han har haft en extrem press på sig att klara det här och då blir jag glad som storebror att han gör det.

Landslagskollegan Vetle Sjåstad Christiansen sparade inte på krutet i hyllningarna.

- Det är ju svårt att jämföra nutidens prestationer med historien när Ole Einar Bjørndalen (som slutade förra året) och Martin Fourcade har varit så suveräna så länge. Men... jag vill ju påstå att det Johannes gör nu om dagarna, det har vi inte sett förr. Alltså, han vinner ju hur han vill. Både med en och två bom. Om han är från jordklotet? Det vet jag inte.

"Han är på en annan nivå"

Huvudpersonen själv valde först och främst att hylla det norska vallateamet när han efter medaljpresskonferensen fick frågan varför han nu är så bisarrt överlägsen.

- Först och främst måste vi skryta om skidorna. De har varit helt grymma hela vintern.

TT: Ditt land har ju redan haft en av skidskyttets genom tiderna bästa i Ole Einar Bjørndalen. Var rankar du dig själv om man jämför med honom?

- Nej.... Det är en annan liga. Ole Einar var någon som banade väg för sporten. Det är inte jag. Det gjorde Ole Einar för oss. Han är på en helt annan nivå.

TT: Kan du närma dig den nivån? Om du fortsätter så här?

- Nej, det går inte.

Samtidigt säger statistiken att Johannes Thingnes Bø kanske inte är så långt bort ändå. Trots allt har han nu passerat den norska ikonen i antalet segrar på en säsong.

- Det är ju faktiskt väldigt stort. Det måste jag säga är väldigt häftigt.