Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Malmö FF:s nyförvärv Fouad Bachirou spelade senast i succéklubben Östersund.

Bachirou vill väcka drömmar i Komorerna

Fouad Bachirou fick sin dröm om A-lagsspel i PSG släckt vid 20-årsåldern. Nu ser han det som sitt kall att väcka drömmar och glädje för folket i den fattiga önationen Komorerna.

Vinterns flytt från succéklubben Östersund till den regerande svenska mästarklubben Malmö FF är troligtvis ett av de mindre utmanande stegen som Fouad Bachirou har tagit i sin karriär – åtminstone utanför fotbollsplanen. Efter tre och ett halvt år i Jämtland är 27-åringen van vid att leva och verka i Sverige.

- Jag kände att jag var i ett läge av min karriär där jag ville ta nästa steg. Gå till en klubb med större press. I Malmö finns det en press att vinna varje match – det är inte okej att spela oavgjort. Jag ville utmana mig själv med de aspekterna, säger innermittfältaren.

Växer i nya kulturer

TT: Flytt till Skottland som 20-åring för spel med Greenock Morton (2010–2014) i andraligan och därefter en flytt till okända Östersund i norra Sverige – du verkar inte vara rädd för kasta dig ut i nya äventyr?

- Det är vad du behöver göra för att utvecklas. Åtminstone är det så för mig. En annan kultur hjälper dig att växa både som människa och fotbollsspelare, säger Bachirou, som lämnade Paris Saint-Germains akademilag 2010 efter att inte ha tagit plats i storklubbens A-lagstrupp.

Framför allt utvecklades han som människa i Östersund. Varje säsong deltar spelarna i den jämtländska klubben i ett kulturprojekt. Genom åren har spelarna exempelvis dansat balett, spelat teater och gjort konst under parollen "styrka genom mångfald".

- Alla extra saker vi gjorde vid sidan av fotbollen är det som hjälpt mig mest i min karriär. Det har hjälpt mig att ta ansvar och bli en ledare som människa, och det tar man med sig ut på fotbollsplanen. Alla platser jag har varit på har gett mig något för stunden och utvecklat mig, men det var i Östersund jag upptäckte mig själv. Vem jag var som fotbollsspelare och som människa.

Levde på gatan

Hans mamma lämnade den fattiga önationen Komorerna på Afrikas östkust i slutet av 1980-talet för ett bättre liv i Frankrike. Där föddes Fouad Bachirou och efter ett år flyttade den lilla familjen – pappan har aldrig varit närvarande i hans liv – från Valence till huvudstaden Paris.

- I början hade hon det väldigt, väldigt tufft. Hon var helt själv och bodde ibland hos vänner, men det fanns dagar då hon fick sova med mig på gatan och vi hade inte alltid mat för dagen. Hon fick kämpa väldigt mycket, men hon är väldigt stark och jag är oerhört stolt över henne.

Sedan 2014 bär han också Komorernas landslagströja. Fouad Bachirous ögon lyser upp och leendet blir brett när samtalet kommer in på släktens hemland.

- Det gör mig oerhört stolt. Frankrike är landet som gav oss chansen till ett bättre liv, det var vad min mamma valde för oss, men vi känner verkligen att vi är från Komorerna. Jag har min mormor och några morbröder kvar där och när jag var ung var vi där vartannat år under längre skollov.

"Sjunger mitt namn"

Flera tusen människor möter upp landslagsspelarna när de anländer till flygplatsen på Komorerna. Runt 200 av dem brukar komma från Bachirous hemby Mvouni.

- Alla är så stolta över sin spelare från byn. De sjunger mitt namn och det blir en kamp mellan vilken by som hejar högst och mest på sin spelare. Det är bara vackert, säger Bachirou med ett leende.

Trots fattigdom och svårigheter kan fotbollen verka som en förenande och upplyftande kraft i landet, säger han.

- Det viktigaste för mig och de övriga landslagsspelarna är att bygga en grund och skapa glädje för framtida generationer. Det är vårt kall, säger Fouad Bachirou.