Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Lionel Messi kramas om av lagkamrater efter sitt hattrick. Ett hattrick som banade vägen för guldjubel i Katalonien.

Barcelona säkrade ligatiteln

Cupen var redan säkrad. Nu kan Barcelona konstatera att de vunnit en dubbel. 4–2 borta mot Deportivo La Coruña, möjliggjort av ett Lionel Messi-hattrick, räckte för att säkra titeln i La Liga för "Blaugrana". På andra planhalvan kunde i stället ett desto tråkigare, galiciskt, öde fastslås.

Förutsättningarna var solklara. Allt annat än en överraskande Deportivoseger på Riazor mot Barcelona skulle innebär att de sistnämnda skulle bli spanska mästare. Och att de förstnämndas nedflyttning från högstaligan skulle bli ett faktum.

När Philippe Coutinho vackert curlade in 1–0 för sitt Barcelona i de inledande minuterna så såg det här ut att bli just en guldkväll för de blårödrandiga.

När Lionel Messi på en touch förvaltade Luis Suarez yttersideinlägg till 2–0 strax före halvtidspaus så kunde man börja korka upp den katalanska segerchampagnen.

Briljant Messi

Klappat och klart? Inte riktigt än.

Lucas Perez reducerade illa kvickt till 1–2. Och knappt 20 minuter in i andra halvlek kom också en överraskande kvittering efter en fin passningssekvens som Emre Colak fick sista touchen i.

2–2 och plötslig galicisk medvind – även om de fortfarande behövde ett till för att hålla liv i både guldstriden och sina egna chanser att hänga kvar i högstaligan.

I stället var det dags för Messi – igen.

Den argentinske trollgubben dröjde, dröjde och dröjde lite till med skottet efter att ha fintat bort sin bevakare i straffområdet. Inget skott kom. I stället använde Messi sin lekkamrat Suarez som vägg, bytte position, och kunde enkelt rulla in 3–2 till sitt Barcelona. Lika enkelt som det var briljant.

Blandade känslor

Bara minuten senare fick Suarez agera bollplank och assistent igen när Messi fullbordade sitt hattrick.

Och sedermera kunde firandet, och sörjandet, börja efter slutsignal.

Firandet för Barcelona som med elva poäng tillgodo och en mindre match spelad än tvåan Atletico Madrid redan nu kan titulera sig spanska mästare.

Sörjandet för Deportivo och hemmapubliken på Riazor som nu även matematiskt har åkt ur den spanska högstaligan.