Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lieke Martens vill se Rosengård bli en del av Malmö FF.

Barcelonastjärnan: "Rosengård borde bli MFF"

De stora herrklubbarna i Europa har med tiden också kopplat greppet om damfotbollen. Behöver samma sak hända i Sverige för att damallsvenskan ska hänga med i utvecklingen?

Barcelona, Chelsea, Arsenal, Manchester City, Paris Saint-Germain, Bayern München, Lyon … Listan på fotbollsklubbar som är världsledande både på dam- och på herrsidan blir allt längre.

I takt med att damfotbollen har vuxit har också klubbarna som abonnerar på platser i Champions League-slutspelet förändrats. Det var länge sedan då lilla Umeå åkte ut i Europa och slogs om pokaler. I dag är det i stället samma klubbar som dominerar både på dam- och herrsidan.

- Barcelona är för mig världens största klubb. Om man ser hur mycket de ger till oss, hur mycket de stöttar oss och hur mycket de älskar damfotbollen. Jag är oerhört tacksam över att vara i klubben, säger Lieke Martens, utsedd till världens bästa spelare 2017, till TT.

"Inga hinder"

I Sverige domineras damallsvenskan av klubbar där damverksamheten är den primära som Rosengård och klubbar som bara har damer som Linköping, Kopparbergs/Göteborg och Piteå (fristående från Piteå IF sedan 2017). Samtidigt halkar de allt längre efter internationellt.

Lieke Martens tror att hon vet vad som krävs för att de svenska klubbarna, specifikt hennes förra klubb Rosengård, inte ska tappa mark ytterligare.

- Jag tycker att Rosengård ska bli Malmö FF. Det skulle vara så mycket enklare. För tjejerna, för klubbarna, för alla. Jag hoppas verkligen att det ändras i framtiden. Men det kommer inte att vara lätt, säger nederländskan.

TT: Varför har det inte redan skett?

- Jag vet inte. Det finns inga hinder för kvinnornas del. Men för männen som måste acceptera att kvinnor kan spela fotboll också. Att det finns ett marknadsmässigt och underhållningsmässigt intresse. Vi har visat hela världen att damfotbollen är intressant och att fotbollen inte är något som bara är för män. Det är bara att acceptera.

"Blåvitt" startar damlag

Kanske håller något ändå på att ske. Senaste veckan har både IFK Göteborg och Elfsborg i herrallsvenskan beslutat att starta damlag.

- Jag tror att omvärlden, sponsorer, politiker etcetera tar det för givet och det gör vi också. Om vi säger att vi är en klubb för alla måste vi mena det, sade klubbens ordförande Mats Engström till Göteborgs-Posten i samband med årsmötet.

"Vägskäl för damallsvenskan"

Diamantbollenvinnaren Nilla Fischer har lång erfarenhet från Champions League med tyska Wolfsburg men flyttar hem till Linköping i sommar.

- Just nu är det ett litet vägskäl för damallsvenskan, i alla fall sett till den internationella konkurrensen och för att kunna vara med och slåss hela vägen i Champions League. Sedan är det inget som sker på ett år, det är något som måste jobbas med och byggas på. Lösningen har jag tyvärr inte, säger Fischer.

TT: Skulle du vilja se att till exempel Rosengård blir en del av Malmö FF?

- Nej, jag vill inte att det ska behövas. Men i dagsläget tror jag att det skulle hjälpa oerhört mycket.

Rosengårdsspelaren och landslagskaptenen Caroline Seger gillar däremot tanken:

- Det är häftigt i sig att få uppleva en sådan grej. Kan man få de förutsättningarna att man tävlar och tränar på lika villkor hade det varit jätteintressant. Men jag är ju inte intresserad om det är en klubb som går in halvhjärtat bara för att ha ett damlag, säger Seger.