Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Dahlström i slopestyle i OS i Pyeongchang. I Peking kan hon få tävla även i big air.

Bekräftat: Big air för freeskiingåkarna i OS

Big air blir verklighet även för freeskiing-åkarna i nästa vinter-OS. Ett både positivt och väntat beslut för de svenska åkarnas del.

I Pyeongchang blev det bara slopestyle för de svenska freeskiing-åkarna. I Peking 2022 får Henrik Harlaut, Jennie-Lee Burmansson, Emma Dahlström och de andra svenska åkarna ytterligare en medaljchans.

Internationella olympiska kommittén, IOK; har bekräftat att big air för freeskiing blir en av de nya grenarna i kommande vinter-OS.

- Det är något vi både hoppats och mer eller mindre förväntat oss. Det kan bli ett lyft för freeskiingen. Det är så klart en stor fördel att ha två grenar att kunna slåss för väl när man är på OS, säger Karlsson om beslutet.

Bara snowboard senast

Big air, fast för snowboardåkarna, fanns för första gången med i OS-programmet i vintras. Däremot fick freeskiingåkarna då nöja sig med enbart slopestyle.

- Det är sjukt orättvist. Det var länge tal om att vi skulle få med big air också. Sedan blev vi alla väldigt besvikna när vi inte skulle få det. Arenan är ju byggd, varför får inte vi åka? Det känns bara tråkigt, sade Emma Dahlström till Aftonbladet då.

Med tanke på att Dahlström då var regerande världscupsmästare i disciplinen, likt Henrik Harlaut på herrsidan, så förstår man besvikelsen.

"Svårt att sia"

TT: Hur mycket kan Sverige hoppas på svenskarna i en eventuell OS-big air?

- Hade det varit OS i år så hade det varit väldigt fördelaktigt för oss. Vi har många som är där uppe och slåss. Sedan är nästa OS om fyra år. Det är svårare att sia vem som kommer att vara på topp då, säger Karlsson.

- Men vi är en av de ledande nationerna i big air och det är något vi måste spinna vidare på.

Förutom big air ska det även införas ett mixedevent i aerials för freestyleskidor. Enmansbob för damer samt mixedlagtävling i snowboardcross, shorttrack och backhoppning tillkommer också till OS-programmet.

Enligt IOK innebär nytillskotten att OS 2022 kommer ha den högsta representationen någonsin av kvinnliga utövare i ett vinterspel.