Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här har New Jersey-publiken vant sig vid att se nykomlingen Jesper Bratt – som målskytt. Här överlistades Ottawa-målvakten Mike Condon i straffläggning. Arkivbild.

Bekväm Bratt njuter av succén i NHL

Från stress och press i allsvenskan – till dundersuccé i New Jersey Devils. Det är inte konstigt att Jesper Bratt njuter av hockeylivet.

Om man svänger in direkt till höger i New Jerseys omklädningsrum och går bort till hörnet hittar man en 19-årig doldis som har tagit NHL med storm i höst.

Jesper Bratt snittar en poäng per match efter tio omgångar och i helgen blev den kvicke forwarden matchvinnare två kvällar i rad inför den rödklädda Devilspubliken. Det är helt enkelt ett av de mest häpnadsväckande genombrott som en svensk någonsin har gjort i världens bästa liga.

Själv tackar Bratt nya mentala coachen Andy Swärd för att det är han och ingen annan spelare som står med bakvänd keps och snackar där i hörnet.

- Jag hade nog aldrig spelat här i dag om det inte varit för Andys hjälp, säger Bratt till TT.

- Han har hjälpt mig otroligt mycket när det gäller att lära känna sig själv och vara bekväm ute på isen. Jag vet alltid vad jag ska göra. Som till exempel (den avgörande) straffen jag satte mot Ottawa. Jag visste exakt vad jag skulle göra, så det var inga konstigheter. Jag gick bara ut och la den.

"Var ganska stressad"

Lika enkelt var det inte förra säsongen i AIK. Då var Bratt en spelare som inte nådde upp till sin fulla kapacitet, en jättetalang som inte hade verktygen för att hantera förväntningarna som fanns på honom.

- Jag var ganska stressad. Jag visste kanske inte riktigt hur jag skulle hantera press och såna saker, säger han.

Tankarna som delvis stjälpte Bratt tidigare, hjälper honom nu. Att möta världsklasspelare i Prudential Center känns, hur konstigt det än kan låta, enklare än att spela mot Tingsryd på Hovet.

- Ja, faktiskt. Jag skulle absolut säga att jag känner mig mer bekväm och mycket gladare när jag åker ut på isen här, än jag gjorde förra året.

Det stora förtroendet från tränaren John Hynes underlättar dessutom.

- Såklart har det betytt sjukt mycket. Att gå in som 19-åring, från att ha blivit draftad i sjätterundan året innan, och nu få spela powerplay och 15–16 minuter per match... Det har varit superkul och har hjälpt mig att få ännu mer självförtroende när man går ut på isen. Och hela laget har fått en jättebra start. Vi har verkligen visat ligan vad det nya New Jersey står för, säger Bratt.

Familjen viktig

Det har inte ens gått en månad sedan han fick veta att han skulle ta en plats i laget. Familjen fick kasta sig på ett plan till New York för att hinna se debuten. På tv-bilderna kunde man sedan se ett par rörda föräldrar när sonen gjorde mål i första matchen.

- Det var jättekul att de kunde ta sig hit och dela minnet med mig. Ofta när man pratar med dem är de lite trötta för att de har varit uppe på nätterna och kollat på matcherna. Det är skönt att känna deras stöd, hur mycket de bryr sig, säger Bratt.

Det är annars lätt att glömma bort att Jesper Bratt fortfarande är en tonåring som precis har flyttat över Atlanten. Han njuter av framgångarna i NHL – men bara lagom mycket och utan att sväva iväg.

- När jag hade gjort sex poäng efter tre matcher så visste jag ju att det inte skulle fortsätta så under en hel säsong, då hade man varit uppe på Gretzky-rekord. Men även matcherna efter det, när jag inte gjorde poäng, kände jag att jag spelade väldigt bra och tillförde mycket till laget, säger stockholmaren.

Vancouver nästa

Närmast väntar bortamatch mot Vancouver på onsdagen, samtidigt som Bratt har börjat planera för framtiden. När det i förra veckan blev klart att han får fortsätta i New Jersey, och att rookiekontraktet börjar gälla, kom ett mejl från klubben om att det var dags att lämna det tillfälliga boendet och skaffa lägenhet.

- Jag flyttar snart till Jersey City. Det ska bli trevligt att bo lite närmare alla gubbar i laget, närmare arenan. Det ska bli kul att börja leta lite.

Förhoppningsvis hittar han något hemtrevligt. Mycket talar för att Jesper Bratt blir kvar i New Jersey ett bra tag.