Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Berg, en av tio svenska målskyttar hittills i VM-kvalet. Arkivbild.

Berg: "Det var ovisst för alla"

Det dystra EM-slutspelet, Zlatans avsked, Källströms och Isakssons farväl och ett väntande VM-kval med både Frankrike och Nederländerna i gruppen. Kommer ni ihåg tvivlen på landslaget? Marcus Berg gör det.

Drygt ett år senare, en frisk och kall höstdag, står samme Berg och pratar om glädjen att få spela inför runt 50 000 mot Luxemburg och om vetskapen att sköter han och hans lagkamrater det hela rätt blir det minst ett playoff om en VM-plats i november.

- Näst sista matchen, vi har satt oss i en bra sits, fullsatta läktare... det ska bara bli kul att spela, häftigt. Ingen hade förväntat sig att vi skulle ha fulla läktare mot Luxemburg. Nu ska vi försöka bjuda på en bra match och få folk att fortsätta komma, säger Berg.

Fullsatt mot Luxemburg? Chans på VM? Backa till sommaren 2016 och bara den obotlige optimisten vågade tro på den enorma hajpen kring landslaget och den sportsliga framgången redan år 1 efter Zlatan Ibrahimovic.

Berg var inte en av optimisterna.

- Vi hade tappat otroligt med kvalité och rutin. Man kände väl mest: Kommer det att bli ett par år med inga slutspel och så? säger han.

Fler kliver fram

Men fotboll är ett lagspel. När någon försvinner får någon annan kliva in. I kvalet och playoff till EM i Frankrike dominerade Ibrahimovic fullständigt. Ensam gjorde världsstjärnan elva mål. Bara fem spelare till fanns bland Sveriges målskyttar.

Berg var en med sina två mål.

Efter åtta av tio spelade omgångar i VM-kvalet står han på tre. Men det anmärkningsvärda – och talande – är att Berg är en av tio svenska målgörare hittills.

Om det var den briljante individen som sköt landslaget till EM är det ett starkt kollektiv som ska baxa Sverige till VM nästa sommar.

- Vi har verkligen inte tagit oss till något slutspel än, men hittills har vi gjort det bra. Och det ska vi fortsätta göra, säger Berg.

TT: Sex målskyttar i förra kvalet, redan tio nu. Vad säger det?

- Det är statistik som kanske är intressant på vissa områden, men det är inget jag tänker på. Vi spelar väl lite annorlunda, kommer upp med lite mer folk i bra positioner för att göra mål. Det är mycket sånt som påverkar.

- Zlatan tog en stor roll och mycket ansvar i gruppen. Nu har vi inte honom. Fler har fått kliva fram, så enkelt är det, säger Berg.

Målfarliga backar

En annan klar skillnad mot EM-kvalet är att tre försvarare redan nätat i VM-kvalet. Det hände inte en enda gång på vägen till Frankrike.

Mikael Lustig, som avgjorde mot Luxemburg förra året, säger:

- Vi hade Zlatan förut och mycket av vår taktik var att få honom i så bra lägen som möjligt. Det fungerade väldigt bra och han gjorde många mål. Nu har vi många målskyttar. Det har fungerat bra och det är bara positivt att sprida ut målskyttet.

Lustig har känt av en lättare skada i en vad och rehabiliteringstränade på onsdagen, men räknar med att gå för fullt på torsdagens stängda träning.