Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marcus Berg.

Berg jämförs med Inzaghi: "Häftigt"

Italienska journalister jämför Marcus Berg med måltjuven Filippo "Pippo" Inzaghi och varnar för svensken. Ännu häftigare är det förstås om han lever upp till jämförelsen i första playoff-matchen på fredag.

Tätt bakåt, något eller några mål framåt. Slår det in får Berg & Co ett utomordentligt utgångsläge inför VM-playoffreturen på San Siro på måndag.

Men Marcus Berg är fullt och helt medveten om att det krävs en högkaratig insats över 90 minuter, individuellt som kollektivt, för att det ska bli bingo och högvinst på fredag.

- Jag hoppas verkligen att vi kan leva upp till förväntningarna och att publiken kan ge oss skjuts och stöd. En fredagskväll, playoff mot Italien, det kan inte bli mycket bättre. Vi vill till VM, de vill till VM. Det kommer att bli grymt, säger Berg.

"Min styrka också"

Berg står på åtta mål hittills i kvalet. Det är något som italienarna noterat med respekt. Berg verkar gilla jämförelsen med "Pippo" Inzaghi, som under sin karriär vräkte in mål för Atalanta, Juventus, Milan och det italienska landslaget.

- Han var otrolig inne i "boxen" och det är min styrka också. Sedan vet jag inte hur mycket jämförelsen stämmer, säger Berg.

Mellan honom och nya mål står rutinerade försvarare i världsklass – som Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini.

Klarar han dem är nästa hinder Gianluigi Buffon.

- De är smarta, samspela, duktiga. Det kommer att bli en väldigt tuff match för oss, men samtidigt är det inspirerande. Det kommer säkert att bli mycket duellspel. Det gäller att gå in ordentligt i duellerna, försöka vinna bollen eller få frispark. Det är inte min styrka men jag får försöka vara smart och gå mycket i djupled och så.

Defensivt "äckligt bra"

- Det är klart att vi vet om deras styrkor och defensivt är de nästan äckligt bra. Vi tror ändå att vi kan skapa någon chans och förhoppningsvis är vi hundraprocentiga då. Det är vad vi får förlita oss till. Vi har gjort många mål i kvalet och vi får ta med oss det, säger Berg.

Hur viktigt blir det att hålla nolla hemma?

- Det är alltid viktigt, förhoppningsvis kan vi få ett bra resultat. Defensiven är viktig, men vi spelar hemma och ska vi visa från första minuten att vi går för seger.

Anfallskollegan Ola Toivonen håller med:

- Det är svårt det där. I de första 45 kommer det inte att bli någon tokrusning, om man säger så. Sedan får man se hur andra halvlek utspelar sig. Absolut, nollan finns med i bakhuvudet, men man vill inte ha den där känslan man hade i Holland, att man bara låg, och låg, och låg rätt, utan vi måste ju spela fotboll också.

Tror på tajta matcher

Toivonen fortsätter:

- Jag tror vi kan hitta nycklarna, det gäller bara att vi gör det som vi har tränat på under veckan. Det blir en jämn match överlag, jag tror inte att blir någon wow-fotboll i de här två matcherna. Det är de som gör minst misstag eller den spelaren som gör ett wow-moment... Något sådant kommer att avgöra.

Ett VM-slutspel till sommaren skulle kröna Bergs och Toivonens långa landslagskarriärer.

- Det är min sista chans, det skulle betyda allt. Jag har varit med i EM, men ett VM smäller högre och jag tycker att vi har en stor och realistisk chans att gå dit även om Italien är favorit, säger Marcus Berg.