Berg och Guidetti hyllar den blågula lagandan

Det är lättare att prestera i en god arbetsmiljö med motiverade medarbetare som trivs med varandra. Och cheferna får gärna vara raka, tydliga, kunniga och närvarande. Vem vill inte ha det så på jobbet? John Guidetti och Marcus Berg är två.

ANNONS
|

Elitidrott är ingen lek, men det skadar inte att trivas och ha roligt tillsammans under alla de timmar som inte ägnas åt träning, taktiksnack eller 90 minuters skarpt matchläge.

Trivselfaktorn ska aldrig underskattas, men den är inget man kan beställa på nätet eller handla på en stormarknad.

Den måste odlas, vattnas och underhållas av alla.

Ett fungerade kollektiv är inte enbart summan av individernas olika färdigheter. Ett väsentligt bidrag är hur individerna förhåller sig till varandra. Det behöver inte vara krångligt. För förbundskaptenen Janne Andersson är det enkelt.

Koka ned det till det väsentliga och det handlar om att visa varandra respekt, göra det man ska, jobba hårt men också ge tid och plats åt skratt och lättsamt umgänge mellan varven.

ANNONS

Gick på bio

Häromkvällen gick landslaget på bio och såg Filip Hammars och Fredrik Wikingssons kritikerrosade Tårtgeneralen. John Guidetti hyllade filmen men också att sitta i salongen som del i ett landslag han liknar vid ett klubblag.

- Det är en fantastiskt familjär känsla. Det är väldigt unikt att komma in i ett landslag och känna att det är som ett klubblag. Det händer inte ofta. Det är genuint, säger han.

Sensommaren 2016 kom Guidetti från ett misslyckat EM-slutspel i Frankrike till Janne Anderssons första samling som förbundskapten.

- I stället för att spela en träningsmatch tar han med oss ut i en stuga på landet. Många tränare hade nog valt att spela en träningsmatch när vi skulle gå in och möta Holland. I stället valde han ha få ihop en lagsammanhållning.

- Det visade vad Janne vill med den här gruppen och han har gjort det fantastiskt, men vi spelare ska också ha cred för att det har gått bra, säger Guidetti.

ANNONS

"Ska också ha cred"

Marcus Berg delar bilden av ett harmoniskt landslag.

- Det håller jag absolut med om. Den sammanhållning vi har och så kul som vi har ihop. Det har jag inte upplevt i många klubblag.

Berg har varit med ett tag. Det är över tio sedan han debuterade. Landslagskarriären verkade över när han gick in i en period tyngd av skador och svag form. Först under Erik Hamréns sista tid som förbundskapten blev Berg en kraft att räkna med.

Men först i VM-kvalet och playoff växte han ut till den landslagsstjärna många anade att han kunde bli när han vann skytteligan i U21-EM 2009.

"Många år kvar"

Inför VM i sommar är han en nyckelspelare som inte får gå sönder.

TT: Känner du numera att du har ett betydligt större personligt ansvar när du kommer till landslaget?

- Både ja och nej. Alla har hittat sin roll både på och utanför planen. Jag kör min grej och fokuserar på det. Det är klart att jag är en av de äldre och försöker hjälpa till och ta ansvar, men jag är den jag är och försöker vara mig själv.

ANNONS

I augusti fyller han 32, men ser en landslagskarriär som gärna sträcker sig en bra bit in i framtiden.

- Jag hoppas att jag får vara skadefri och ha fortsatt stor motivation. Så känner jag just nu, att jag har många år kvar.

TT

Fakta: Marcus Berg

Född: 17 augusti 1986 i Torsby.

Familj: Hustrun Josefine och barnen Jolie, Leonel och Mateo.

Bor: Al Ain, Förenade arabemiraten.

Klubb: Al Ain FC.

Tidigare klubbar: IFK Velen, Torsby, IFK Göteborg, Groningen, Hamburg, PSV Eindhoven (lån), Panathinaikos.

Landskamper/mål: 53/18.

Landslagsdebut: 6 februari 2008 mot Turkiet (0–0).

Statistik i VM-kvalet och playoff: Gjorde åtta mål på elva matcher.

Aktuell: Offensiv nyckelspelare som troligen spelar från start mot Chile på Friends på lördag.

ANNONS