Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jo Inge Berget vid en pressträff efter att det blivit officiellt att norrmannen återvänder till allsvenskan och Malmö FF.

Berget: "Malmö är något speciellt för mig"

Han kunde lika gärna ha hamnat i Rosenborg eller FC Köpenhamn. När norrmannen Jo Inge Berget ville hem från New York föll dock valet på Malmö FF.

Jo Inge Bergets återkomst till allsvenskan och Malmö FF var kanske Fotbollssveriges sämst bevarade hemlighet. Den inofficiella bekräftelsen på värvningen svarade hans flickvän för när hon under onsdagen lade ut en bild på Instagram att de skulle återvända till Sverige.

- Vi var inte på samma ställe när hon gjorde det. Det stod i tidningarna att jag var klar för en ny klubb och då tänkte hon att nu är det väl officiellt. Jag ringde upp, men då var det för sent, säger han med ett leende under en pressträff på Stadion i Malmö.

"Ville närmare hem"

Redan på torsdagsförmiddagen genomförde norrmannen sitt första träningspass med sin nygamla klubb. Efter ett år i den amerikanska proffsligan MLS valde Berget att bryta sitt kontrakt med New York City.

- Jag bestämde mig redan efter att säsongen var slut i USA i november att jag ville närmare hem. För mig var Malmö hela tiden första alternativ.

Han bekräftar dock att det fanns intresse från både Rosenborg hemma i Norge och FC Köpenhamn.

- Rosenborg, FCK och Malmö är de största i var sitt land och jag ville allra helst spela för Malmö. Det är väl därför det har tagit lite tid. Jag kunde väl ha valt några av de andra tidigare, men nu ordnade det sig här till slut.

"Om han slutar"

Berget hann under sina tre år i Skåne (2015–2017) ta två SM-guld och han var med och förde klubben till gruppspelet av Champions League hösten 2015. Jakten på titlar och den höga kravbilden i MFF var en faktor som talade för en återkomst, menar han.

- Jag har saknat att det betyder så mycket – att man ska vinna varje match och att man har press. I USA är mycket bra, men det är ändå mycket show. Du har ett slutspel som bestämmer allting och då går man nästan hela säsongen utan att det betyder lika mycket, säger Berget, som har skrivit på ett fyraårskontrakt med Malmö.

MFF förbereder sig även för en tid utan lagkaptenen Markus Rosenberg, som har aviserat han är inne på sin sista säsong. Är Berget en av de spelare som axlar rollen som ledare när väl Rosenberg lagt av?

- Om han slutar, säger 28-åringen och skrattar.

- Han har varit nummer ett här alla år han har varit här och visat vägen i alla matcher. När han slutar blir det ett stort tomrum, men jag blir aldrig "Mackan". Det är klart att det är bra att man kanske inte hämtar in någon helt ny som plötsligt ska ta över. Det kan vara klokt att ha några killar som kan ta stafettpinnen vidare.

Rösler hade koll på Berget

När MFF-tränaren Uwe Rösler tränade Wigan ville tysken värva Berget till Championshipklubben, men dåvarande Cardifftränaren Ole Gunnar Solskjær hann före vintern 2014.

- Jag har en bra relation med Ole Gunnar och frågade om jag fick låna honom i ett halvår för att han skulle anpassa sig till engelsk fotboll, men det blev aldrig av. Men jag känner till spelaren väl från min tid i Norge. Jag vet att han passar bra in i vårt sätt att spela och det sätt jag vill att spelarna ska uppträda på, säger Uwe Rösler.