Blåst på rekord efter arrangörsmiss

Sophie Hansson slutade sist i finalen på 100 meter bröstsim i EM. Vad värre är – på grund av en pinsam tidtagningsmiss går hon miste om sitt personliga rekord.

ANNONS
|

Det var hennes personliga rekord – tillika svenska juniorrekord – på 1.07,51 i semifinalen som timmarna innan finalen gick upp i rök.

Då meddelade det europeiska simförbundet, LEN, att startmekanismen konfigurerats på ett felaktigt sätt i nio av loppen i lördagens finalpass och att tiderna varit en tiondel för snabba.

De två världsrekord som slogs stod sig, men Adam Peatys på 100 meter bröstsim korrigerades till 57,10. Att Sarah Sjöström fick en tiondel långsammare tid i guldloppet på 100 meter fjäril spelade mindre roll.

Mental börda

Men Sophie Hansson drabbades hårt. Hon trodde att hon slagit personligt rekord med åtta hundradelar och berättade efteråt hur hennes fruktlösa försök i ett par år att förbättra rekordet hade blivit en mental börda.

ANNONS

Nu är hon tillbaka på ruta noll.

- Jag fick veta det ungefär en timme innan. Klart jag är förvånad att det händer i ett mästerskap, det tror jag alla här är, sade hon.

Hon rekordsatsade i finalen i stället, men klockan stannade på 1.07,67 efter ett lopp där hon gick ut för hårt och inte orkade hela vägen.

Den 20-åriga talangen hade litauiska stjärnan Ruta Meilutyte – som tog silver bakom ryskan Julia Jefimova – bredvid sig och hon satte högsta fart från början.

Lockades med

Sophie Hansson lockades med i tempot vände en halv sekund snabbare än i tidigare lopp. Hon låg fyra vid vändningen.

- Den öppningen är ju för snabb, konstaterade hon.

- Det här är den tuffaste finalen jag har varit med i och tiden i sig är inte dålig. Men när man vill så mycket så tar det ganska hårt på en, sade hon och tårarna var inte långt borta.

ANNONS

Sophie Hansson har 50 och 200 meter bröstsim kvar i EM och har med finalplatsen på 100 visat att formen är på topp. På 50 meter bröstsim tog hon brons på kortbane-EM i december – hennes första individuella mästerskapsmedalj.

Erik Persson var nära att missa semifinalen på 200 meter bröstsim efter ett dåligt lopp i försöken. Han tog sig ändå vidare med 13:e tid och i semifinalen visade han sitt rätta jag.

Persson kapade 2,59 sekunder till 2.09,84 och tog sig till final med sjätte tid.

- Det var skönt att kunna putsa ned den försökstiden. Det betyder mycket, det är i final jag känner att jag vill vara. Det var ingen god känsla i morse, sade han.

För Simon Sjödin tog det dock stopp i semifinal på 200 meter medley. Han hamnade precis utanför på nionde plats, 45 hundradelar från final.

TT
ANNONS