Blackstenius bakom Sveriges seger

Sveriges har fortsatt grepp om platsen som gruppetta. Stina Blackstenius blev tvåmålskytt i 4–0-krossen i VM-kvalmatchen mot Kroatien.

|

Kroatien hade redan före fotbollsmatchen på Gamla Ullevi förlorat möjligheten att kvalificera sig till VM i Frankrike 2019. Gruppettan Sverige hade inte bara ambitionen att vinna, utan att göra det stort. Allt för att bättra på målskillnaden mot grupptvåan Danmark.

Och hela matchen igenom parkerade Sverige i princip på Kroatiens planhalva.

- Det är ganska tufft när de står ganska lågt och det blir svårt att hitta stora ytor. Men skönt så klart att vi får ett ganska tidigt mål, säger Stina Blackstenius.

"Pratade i omklädningsrummet"

22-åringens ihärdiga jobb framför mål gav utdelning i den 16:e minuten.

Efter en rörig situation med Kroatiens målvakt Doris Bacic lyckades lagkaptenen Linda Sembrant slå ett inlägg till Stina Blackstenius. Montepellier-anfallaren kunde i lugn och ro nicka in 1–0 till Sverige.

- Det är bra gjort av Linda så klart, att kunna få in den. Vi pratade lite om det i omklädningsrummet att det är en svår boll att försvara mot när den dimper ned sådär. Så ett mål jag skulle gjort mål på och det gjorde jag också.

I andra halvlek fick Sverige målvittring när inhopparen Elin Rubensson tog emot en frispark på volley och sköt i ribban. Bara någon minut senare, i den 63:e minuten, kunde hon forcera in returen från Kosovare Asllanis skott.

Första landslagsmålen

Fyra minuter senare kunde förbundskapten Peter Gerhardsson andas ut på riktigt. Då slog Stina Blackstenius in en bredsida, sitt andra mål för kvällen, och Sverige ledde med 3–0.

I den 90:e minuten kunde Rosengårdsspelaren Hanna Folkesson, som ersatte skadade Caroline Seger, ansluta sig till skaran av målskyttar när hon gjorde 4–0.

Både Elin Rubensson och Hanna Folkesson gjorde sina första landslagsmål i karriären.

- Jag har missat en del lägen genom åren men skönt att den äntligen satt, säger Folkesson.

Statistiken visar förkrossande 52 målchanser för Sverige gentemot Kroatiens två målchanser. Bland annat tog Stina Blackstenius emot ett inspel, men skottet hamnade långt över mål.

- En felträff så klart, som jag borde göra ha satt. Men det är sånt vi får jobba vidare på. Vi kan inte lägga fokus på det nu.

Ukraina väntar

Lägena var många, men Stina Blackstenius tog tillvara på tillräckligt många för att för första gången bli tvåmålsskytt i den blågula tröjan.

- Jag vet inte om jag har gjort det innan någon gång. Det är nog första gången detta, säger hon.

Sverige har närmast ett dubbelmöte med Ukraina i VM-kvalet. Mycket tyder dock på att kampen om gruppsegern avgörs först i den avslutande gruppspelsmatchen borta mot Danmark den 4 september.

Fakta: Kvaltabell, grupp 4

1)Sverige, 5 matcher, 15 poäng (+17 i målskillnad).

2) Danmark, 4, 9 (+7).

3)Ukraina, 4, 7 (+3).

4)Ungern, 6, 4 (–12).

4)Kroatien, 7, 2 (–15).

Gruppsegraren är direktkvalificerad för slutspelet i Frankrike sommaren 2019. Grupptvåan får chansen att spela playoff om en VM-plats, om nationen är bland de fyra bästa av de sju grupptvåorna.