Bragdmedaljörer som väckt debatt

Vad är egentligen en bragd? Den frågan har ställts på sin spets många gånger i bragdmedaljnämnden. Här är fem kontroversiella beslut.

ANNONS
|

1959

Ingemar Johannson får inte Bragdguldet trots sin seger i titelmatchen mot Floyd Patterson. Proffsboxning anses inte rumsrent så priset går till Agne Simonsson, för sina två mål i fotbollslandslagets 3–2-seger mot England – i en vänskapsmatch.

1980

Thomas Wassberg vägrar att ta emot priset eftersom Sven-Åke Lundbäck inte fått det – två år tidigare för VM-guldet på femmilen i Lahtis. Då gick det istället till Björn Borg och Ingemar Stenmark. Det dröjer 33 år tills Wassberg hämtar sin medalj.

ANNONS

1982

Mats Wilander får priset för sin seger i Franska mästerskapen i tennis som 17-åring. IFK Göteborg blir utan trots seger i Uefa-cupen i fotboll och gratulerar med de bevingade orden: "Vi slog för många bollar i nät".

1990

Herrarnas handbollslandslag vinner VM-guld för första gången på 32 år efter en dramatisk seger mot Sovjet i finalen, men bragdmedaljen går till Stefan Edberg för hans andra Wimbledontitel. Handbollen får priset åtta år senare – för ett EM-guld.

2006

Tre Kronor vinner både OS- och VM-guld i ishockey, men medaljen går till Anja Pärson för ett OS-guld i slalom. Året efter får Pärson priset igen efter tre guld i alpina VM i Åre.

TT
ANNONS