Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt TTELA
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Sergej Bubka hyllar Armand Duplantis efter EM-guldet. Arkivbild.

Bubka: "Välkommen till sexmetersklubben"

Stavhoppslegendaren Sergej Bubka följde EM-finalen och Armand Duplantis med stort intresse. 18-åringen känner han till väl då han tävlade med pappa Greg under karriären.

Ingen har hoppat högre utomhus än stavhoppsgiganten Sergej Bubka som flög över 6,14 meter för 24 år sedan.

Ukrainaren, som slog världsrekord 35 gånger, lade ner karriären vid millenniumskiftet men har fortsatt som aktör inom idrotten som ordförande i Ukrainas olympiska kommitté och medlem i IOK.

För TT berättar han, via mejl, att idrott är hela hans liv och att han försöker följa alla friidrottstävlingar. Självklart såg han också söndagens herrfinal i EM i Berlin med Armand Duplantis som vinnare.

- Det var en vacker kamp med många känslor och jag vill tacka och gratulera killarna – Armand Duplantis, Timur Morgunov och Renaud Lavillenie. De gjorde finalen oförglömlig. De förtjänar stor respekt efter att ha tävlat på de höjderna.

"Har en stor framtid"

TT: Vad säger du om Duplantis hopp på 6,05?

- Först och främst välkommen till sexmetersklubben. 6,05 var fantastiskt eftersom bara fyra stavhoppare klarat den höjden tidigare. Han blev nummer fem som 18-åring. Han har en stor framtid.

Bubka följer Duplantis karriär med intresse, inte minst med tanke på att han känner till pappan Greg sedan den aktiva karriären.

- Jag hoppade med hans pappa Greg under min karriär. Jag är säker på att Greg vet mycket bättre än någon annan vad Armand behöver och 6,05-resultatet visar att de är på rätt väg. Jag kan bara önska dem allt det bästa båda två. Jag är glad att se att stavhoppstraditionen går vidare. Det råder inga tvivel om att Armand är en lovande och talangfull kille.

Tror han kan slå världsrekord

Även om Bubka hoppat högst utomhus är det fransmannen och Duplantis idol Renaud Lavillenie, Frankrike, som har världsrekordet med sitt hopp inomhus på 6,16 från 2014. Bubka tror att svensken kan hota det framöver.

- Jag tror att allt beror på Armand själv. Ingenting är omöjligt för honom och jag hoppas att han fortsätter att göra allt för att nå sina mål.

TT: Har du något tips?

- Att han aldrig slutar jobba med sig själv, att han utvecklas och fortsätter mot nya höjder.