Jennie-Lee Burmansson går i nionde klass i Ungärde skola i Lima. Men hon kommer inte synas särskilt ofta i skolan i vinter.
Jennie-Lee Burmansson går i nionde klass i Ungärde skola i Lima. Men hon kommer inte synas särskilt ofta i skolan i vinter.

Burmansson ute på sitt livs resa

Skidåkarlivet går i turbofart för 15-åriga Jennie-Lee Burmansson. Inom två veckor har hon gått från att vara idrottsdoldis till att bli Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna. Nu väntar en intensiv OS-uppladdning med flera resor över halva jordklotet.

ANNONS
|

Jennie-Lee Burmansson, som går i årskurs nio, har just klarat av en av sina sällsynta skoldagar på Ungärde skola i Lima. Nu har hon bråttom att byta om till kvällens skidåkning i Lindvallen. Men först blir det lite mat och tillfälle att reflektera över några av de mest händelserika dagarna i hennes liv.

För knappt två veckor sedan vann Jennie-Lee Burmansson världscuptävlingen i slopestyle i österrikiska Stubai. Några dagar senare togs hon ut till OS i Pyeongchang. Men det var svårt för landslagsledningen att ge henne beskedet:

- De försökte ringa mig i skolan, men vi får inte ha telefon i skolan, så det var pappa som berättade för mig att jag skulle få åka till OS, berättar Burmansson.

ANNONS

Hårda resorna

I veckan fick hon Lilla bragdguldet, men det hann hon knappt glädjas över innan det var dags för en OS-uppladdning utöver det vanliga.

Resa 1: I helgen är hon med i den prestigefyllda inbjudningstävlingen Dewtour i Breckenridge, Colorado. Bara de bästa i världen får vara med. Därefter flyger hon direkt till Frankrike för världscuptävlingen i Font Romeu, som avgörs den 23 december. På julafton hämtas hon upp av pappa Patrik i Oslo.

Resa 2: Direkt efter jul- och nyårshelgerna är det dags för en ny USA-resa, till världscuptävlingarna i Snowmass, Colorado och Mammoth Mountain, Kalifornien.

Resa 3: Den 3–7 februari har svenska landslaget OS-läger i Åre.

Resa 4: Avresa till OS i Pyeongchang den 7 februari. Slopestylekvalet avgörs den 17 februari.

- Visst, det är mycket, men det ska bli så roligt, säger hon.

Ingen skola

Det är svårt att tro att hon bara är 15 år. Hon är den yngsta svenska vinterolympiern någonsin.

- Det är roligt, men inget jag tänker på. Det gör mest andra. För mig är OS och allt innan, en dröm som går i uppfyllelse. Jag ska njuta och göra mitt bästa utan att känna någon press på mig, säger Burmansson.

ANNONS

Men det finns ett problem. Före OS kommer hon bara att hinna med två eller tre skoldagar. Inte bra för en ambitiös tjej som jobbar hårt för att få bra betyg.

- Men jag har skolböckerna med mig på resorna och gör läxorna så att jag inte hamnar för långt efter.

TT
Fakta: Jennie-Lee Burmansson

Ålder: 15 år.

Bor: Sälen.

Familj: Mamma Karin, pappa Patrik och lillebror Axel, 13, som också är en talangfull slopestyleåkare.

Meriter: JVM-silver 2017. Trea i världscupdebuten i Cardrona, Nya Zeeland, i augusti 20017. Seger i sin andra världscupstart i Stubai, Österrike, 27 november.

Aktuell: Sveriges yngsta vinterolympier laddar för OS i Pyeongchang i februari.

Fakta: Slopestyle

Slopestyle på skidor och snowboard är en av grenarna inom freeskiing. Domarna bedömer progression av utförande, svårighetsgrad, luftfärd, variation, kombination och risktagande.

På olika hopp, rails och andra föremål utförs trick och manövrar där åkaren visar upp sin idérikedom och skicklighet.

ANNONS