Claesson: "Jag har tagit steg varje säsong"

Ryssland är hemmalag – men för formstarka Viktor Claesson är Ryssland hemma. Och Krasnodaryttern håller med om att hans bästa tid är nu.

ANNONS
|

Om Andreas Granqvist gick i bräschen defensivt var Viktor Claesson en av spelarna som fick mest beröm för sina offensiva insatser när Sverige gick till kvartsfinal i sommarens fotbolls-VM.

Efter att bland annat ha svarat för två målgivande passningar i mästerskapet har den 26-årige mittfältaren fortsatt imponera under hösten. Claesson har gjort fyra ligamål på tio matcher för sitt Krasnodar, och nätade när Sverige föll med 2–3 i Nations League-premiären mot Turkiet för en månad sedan.

Därför är det inte konstigt att han får frågan om han någonsin har varit bättre än vad han är nu.

- Det känns som att jag har tagit steg varje säsong. Även i Sverige kändes det som att jag utvecklades hela tiden, och sedan jag kom iväg till Ryssland har jag tagit steg hela tiden också. Det känns som att min utveckling går framåt, så i så fall är jag ju bättre nu än vad jag varit innan, säger han.

ANNONS

"Har respekt för Sverige"

Claesson har varit i Krasnodar i snart två år sedan flytten från Elfsborg, och han ser fram emot att nu möta de ryska spelarna i landslagsmundering.

- Det är så klart en extra krydda för mig att spela i Ryssland och möta ryssarna som jag gör varje vecka.

- De har respekt för Sverige, de vet att vi har presterat bra i både kval och VM.

Han får frågan om vilka ryska spelare han vill varna för.

- De har ett duktigt lag överlag. De är ganska fina tekniskt och drillade, och har några stora spelare också. Dziuba (Artiom, anfallare) känner alla till. Jag mötte honom senast i förrgår, han är stor och jobbig att möta. Sedan har de en duktig högerback (Mário Fernandes) som gjorde det väldigt bra i VM och som också är lång.

ANNONS

TT: Din lagkamrat, mittfältaren Jurij Gazinskij?

- Han är också fin. Bra tekniskt och har varit väldigt bra för oss den här säsongen. Vi ska se upp med honom.

"Pendlade för mycket"

Mot Turkiet såg Sverige, efter att Claesson ökat på till 2–0, ut att gå mot seger direkt i Nations League. Men efter ett okaraktäristiskt tapp – sett till hur Sverige har varit under Janne Anderssons förbundskaptenstyre – blev det alltså 2–3.

Då var Viktor Claesson vänsterytter i skadade Emil Forsbergs frånvaro. Nu, med Forsberg åter, lär han ånyo utgå från högerkanten.

- När man tappar i sista minuten känns allt nattsvart. Men det fanns ljusglimtar där också, det vi ska ta med oss är de positiva grejerna och göra en jämnare insats mot Ryssland. Vi pendlade för mycket mot Turkiet, det var olikt oss – vi brukar vara mycket stabilare. Vi ska komma tillbaka till vår stabilitet och göra en jämnare prestation över 90 minuter.

ANNONS
TT

Fakta: Viktor Claesson

Född: 2 januari 1992 i Värnamo (26 år).

Position: Mittfältare.

Klubb: FC Krasnodar, Ryssland (sedan 2017).

Tidigare klubbar: IFK Värnamo, IF Elfsborg.

Landskamper/mål: 28/4.

Fakta: Nations League

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerade till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sverige är i division B och i samma grupp som Ryssland och Turkiet. Sverige inledde med att förlora hemma mot Turkiet med 2–3 och möter närmast Ryssland i Kaliningrad den 11 oktober.

ANNONS