Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storstjärnorna LeBron James (Cleveland) och Stephen Curry (Golden State) i en duell i första finalmatchen.

Cleveland föll trots James poängfest

Clevelands LeBron James gjorde 51 poäng i den första NBA-finalen, men Golden State vann matchen med 124–114 efter förlängning.

- Att göra vad han gjorde och ändå bli rånad på segern, det är inte rättvist, säger Clevelands coach Tyronn Lue om superstjärnan James.

- Det han gjorde borde ha varit tillräckligt för en seger. Han är den bästa spelaren i världen.

Det var första gången som LeBron James gjorde mer än 50 poäng i en finalmatch.

- Jag försökte bara göra vad som krävdes för att hjälpa laget att vinna, säger James, och erkänner att det var en tuff förlust.

- Det är alltid den senaste förlusten som är den tuffaste. Jag tycker att vi spelade bra, men så var det några tillfällen som togs ifrån oss. Så enkelt är det. Jag kommer att ligga vaken ett tag och fundera på vad som kunde göras bättre och så vaknar jag med ett fräscht sinne och går vidare.

Dramatisk slutminut

Cleveland hade också chansen att avgöra matchen under ordinarie tid och med 50,8 sekunder kvar ledde man med 106–104. Men sedan fick Golden States-stjärnan Kevin Durant, efter videogranskning, två straffkast som han satte. Och i slutsekunderna, när det stod 107–107, dribblade Clevelands J R Smith undan från korgen i stället för att anfalla.

- Han trodde att vi ledde med en poäng, säger Lue.

I förlängningen missade Cleveland sina fem första skott och LeBron James blev poänglös på sina fyra skott. I stället gick hemmalaget till en tiopoängsseger.

- Den här finalserien kommer att bli tuff. Vi möter ett bra lag och det är ingen tillfällighet att det är de här två lagen som är i final för fjärde året i följd, säger Golden State-coachen Steve Kerr.

- De har en spelare (James) som är på en nivå som jag inte tror någon har sett tidigare.

Tung trio

Golden State anfördes av den tunga trion Stephen Curry, Kevin Durant och Klay Thompson, som gjorde över 20 poäng vardera.

Det är fördel regerande mästarna inför andra matchen, i bäst av sju. Även den äger rum på Golden States hemmaplan i Oakland, Kalifornien, natten till måndag svensk tid.

De båda lagen har turats om att vinna NBA de senaste åren, med Golden State som segrare 2015 och 2017, Cleveland vann 2016.