Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Michelle Coleman stöttar sina kollegor i stämningsansökan mot Internationella simförbundet, Fina. Arkivbild.

Coleman: "Börjar bli lite stormigt i båten"

En tävling i Turin ställdes in. Då ställdes ett simförbund inför en stämningsansökan. Svenska stjärnan Michelle Coleman ser positivt på världselitens protest mot Fina.

Under förra veckan lämnade trefaldiga OS-mästarinnan Katinka Hosszu, Ungern, och de amerikanska världsmästarna Tom Shields och Michael Andrew en stämningsansökan hos en amerikansk domstol mot det internationella simförbundet, Fina. Detta efter att en ny, lukrativ simtävling i Turin, som inte är sanktionerad av Fina, ställts in efter att de inbjudna simstjärnorna, bland annat svenskorna Sarah Sjöström och Michelle Coleman, fått hot från Fina om negativa konsekvenser vid ett eventuellt deltagande.

Samtidigt som denna konflikt har nått ytan har det svenska landslaget börjat ladda för kortbane-VM i Hangzhou, Kina.

Michelle Coleman, Sveriges största hopp på mästerskapet i megastjärnan Sarah Sjöströms frånvaro, uppskattar sina kollegors domstolsprotest.

- Jag tycker det är jättebra. Det är härligt att vi börjar stå upp mer mot Fina och ställa lite större krav, säger Coleman.

- Jag har inte stor tillit till internationella organisationer som Fina och Fifa. Det är svårt att ha det dels när man är inblandad i sporten och vet hur det går till och dels när man läser om skandaler hit och dit.

"Härligt att se"

Kritiken mot Fina från simmarna själva sträcker sig längre än en inställd tävling. Coleman nämner bland annat fördelningen av intäkter som en punkt där simmarna vill se bättring.

- Man vet att simningen ändå drar in mycket pengar i form av tv-rättigheter och sponsorer, men att vi som simmar inte riktigt ser de pengarna. Det känns inte helt rättvist.

TT: Blir det jobbigt att då delta i ett mästerskap som är lite av Finas flaggskepp?

- Nej, man kan inte hålla på att tänka på det där. Det skulle ta för mycket tid och energi. Men självklart ser man gärna att det skulle ske en förändring. Sådana här saker tar ju väldigt lång tid, men det börjar i alla fall bli lite stormigt i båten. Det är härligt att se.

I bassängen är det desto mindre stormigt numer för Michelle Coleman. Axelskadan som höll henne borta från bland annat EM-vattnen i Glasgow i somras stör ej längre och är under kontroll. SM-simmandet i Stockholm förra månaden gav henne flera sköna kvitton och resultat.

Simmar rygg

Och formen – den verkar ha toppats i lagom tid.

- Jag känner att jag kan njuta av att tävla på ett annat sätt och jag ska försöka bibehålla det under hela VM och bara njuta av att kunna vara här och simma. Farten kommer lätt och jag känner mig stark.

Lägg därtill att frisimsspecialisten även får chansen på två ryggsimsdistanser (100 och 200 meter).

- Jag har ändå simmat bra ryggsim under hösten (svenskt rekord på 100 meter rygg på kortbane-SM i November, reds anm.). Det kändes ändå som en självklarhet att ta med de distanserna.

TT: Finns även en ryggsimssträcka på en OS-stafett 2020 med i beräkningen här?

- Ja, det är klart. Men det är kortbana så man kan inte riktigt tänka på resultaten. Det är en helt annan sport nästan.