Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Cykelförbundet hoppas på lösning

Ett reklambråk har gjort att OS-guldmedaljören Jenny Rissveds hoppat av mountainbike-VM i Australien i september. Men Svenska cykelförbundet hoppas på en lösning. "Vi vill inget hellre än att våra bästa cyklister ska kunna tävla på högsta nivå", skriver förbundet i ett uttalande.

Bakgrunden till reklamstriden är att Svenska cykelförbundet stoppar landslagsåkarna från att åka till VM om de inte bär förbundets sponsrade hjälmar och glasögon. Cyklisterna vägrar, eftersom de är fast i sina personliga kontrakt.

"Vi befinner oss i ett läge där ingen står som vinnare, allra minst de cyklister som berörs av situationen. Vi som är involverade älskar cykelsporten och vi vill inget hellre än att våra bästa cyklister ska kunna tävla på högsta nivå med de bästa möjliga förutsättningarna och att vi tillsammans ska kunna supporta dem på bästa sätt", skriver Svenska cykelförbundet i ett uttalande på sin webbplats.

"Väldigt synd"

Mountainbikestjärnan Jenny Rissveds, som vann OS-guld i Rio de Janeiro i fjol, skriver på Instagram att hon känner sig ledsen och utnyttjad.

"Vore det inte för människorna runt omkring mig som kämpar dag och natt för mina rättigheter hade jag varit allvarligt bekymrad för min framtid", skriver hon.

Sveriges olympiska kommittés (SOK) verksamhetschef Peter Reinebo berättar för Radiosporten att det var problem redan inför OS i Rio de Janeiro i fjol där Rissveds, som är med i SOK:s topp- och talanggrupp, tog guld.

- Vi var en tredje part där och kunde hitta en bra lösning tillsammans då, inför förra året. I samband med det fick vi bilden av att man skulle lösa det här på längre sikt. Det är väldigt synd att man inte har kunnat göra det. Vid det här tillfället har vi inte haft några kontakter med förbundet, säger Reinbo och syftar på cykelförbundet.

"Den som förlorat mest"

Jenny Rissveds tillägger att hon inte vill medverka till smutskastning åt något håll, men tycker att hon hamnat i kläm "på grund av politik, människor som är svaga och människor som inte kan svälja sin stolthet".

"Jag är den som förlorat mest det senaste ett och ett halvt året", anser hon.