Frölunda är svensk mästare 2019.
Frölunda är svensk mästare 2019.

Därför är Frölunda bäst i Sverige

Briljansen från Ryan Lasch och Joel Lundqvists vinnarmentalitet. Det är två av anledningarna till att Frölunda återigen är bäst i Sverige och får fira med sina supportrar på Götaplatsen.

ANNONS
|

När Frölunda fick chansen att avgöra SM-finalserien mot Djurgården tog man den direkt.

Trots bortaplan, trots att nästan varenda kotte i en fullsatt Globen gjorde allt för att lyfta fram sitt Djurgården till en sjunde och helt avgörande final.

Här är fem punkter som gjort Frölunda till Sveriges bästa lag säsongen 2018–19:

+ Ryan Laschs briljans. Den lille, store liraren från Kalifornien har ännu en gång tystat tvivlarna. De som envist hävdat att han inte är en slutspelsspelare. Det är ju just det han är. Han är hjärnan bakom Frölundas framgångsrika spel i numerärt överläge, där laget gjorde tio mål bara i finalserien, och han är artisten som hittar passningsvägarna som ingen annan ser.

ANNONS

+ Joel Lundqvists vinnarmentalitet. Kaptenen har gjort sitt bästa slutspel i karriären, 37 år gammal. Hans vinnarmentalitet är lika tydlig som hos tvillingbrorsan Henrik. Han är fullständigt hänsynslös mot sig själv och skulle kunna köra genom sargen om det var det som krävdes. Hans driv har nu fört honom till den tionde titeln i karriären – ett makalöst facit.

+ Målvakterna. För andra guldåret i rad drabbades Frölunda av en skada på den tilltänkte ettan, i det här fallet Johan Mattsson. Precis som 2016, när Lasse Johansson gick sönder, steg Johan Gustafsson fram och fixade guld. Målvaktstränaren Kristoffer Martin – jo, det är Kims brorsa – har återigen gjort ett kanonjobb.

+ Sena backtillskotten. Det mesta såg bra ut i Frölunda, men backsidan hade inte guldglans över sig. I slutet av januari plockades förre Morabacken Brandon Gormley in från TPS och 38-årige veteranen David Printz lånades något överraskande in från Timrå i utbyte mot talangen Filip Westerlund.

+ Guldtränaren. Roger Rönnberg kan i umgänget med media framstå som något trulig, men hans förmåga att ställa krav och på samma gång entusiasmera sina spelare är ovärderlig. Har dessutom lyckats hantera sin egen vilja att vinna på ett bättre sätt än under de senaste årens SM-slutspel.

ANNONS

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt antal Frölundamål i powerplay under finalserien.

TT

ANNONS