Östersunds FK:s dåvarande ordförande Daniel Kindberg vid en match mot GIF Sundsvall på Jämtkraft Arena förra året.
Östersunds FK:s dåvarande ordförande Daniel Kindberg vid en match mot GIF Sundsvall på Jämtkraft Arena förra året.

Därför dröjer Daniel Kindbergs rättegång

Rättegången mot Daniel Kindberg skulle inledas på onsdagen, men har skjutits på framtiden. Åklagaren behöver hålla nya förhör för att kontrollera bevisning som försvaret menar kan rentvå ÖFK:s tidigare ordförande.

ANNONS
|

Utredningen av den grova ekonomiska brottslighet som fotbollsklubben Östersunds FK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg och två andra män misstänks för är omfattande. Förundersökningen innehåller ett stort antal förhör och teknisk bevisning som åklagaren anser styrker att männen utarbetat en plan för att med hjälp av bland annat falska fakturor flytta pengar från flera bolag till fotbollsklubben.

Viktiga kvitton

Den 12 mars lämnade de misstänkta männen in ny bevisning i form av kontantkvitton som de hävdar kan rentvå dem. Kvittona kommer från fyra olika bolag, bland annat med säte i Spanien, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

ANNONS

"Vi förstod direkt att de utredningsåtgärder som denna bevisning krävde sannolikt skulle bli tidskrävande", säger Niklas Jeppsson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå, i samma pressmeddelande.

Nekar till brott

Han fortsätter: "I det här fallet handlar det om att få rättslig hjälp från spanska myndigheter för att genomföra förhör med personer i Spanien. Vi behöver helt enkelt utreda om bolagen eller någon av deras anställda utfört arbeten i Östersund".

Daniel Kindbergs advokat Olle Kullinger säger till TT att hans klient helt nekar till de brott som han åtalas för.

- Att åklagaren behöver mer tid tyder på att han inte anser sig har tillräckliga bevis för åtalet, säger han.

Jeppsson hoppas dock att rättegången kan bli av så snart som möjligt.

TT

Fakta: Åtalet mot Daniel Kindberg

Daniel Kindberg var ordförande för Östersunds FK från 2010 till vintern 2018 då han avgick efter att han anklagats för grov ekonomisk brottslighet.

Han och två andra män åtalas för bland annat grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Enligt åklagaren har runt 15 miljoner kronor flyttats från två bolag i Östersund och via andra företag hamnat hos fotbollsklubben.

De tre männen ska ha använt falska fakturor och sponsoravtal för att genomföra brotten.

Källa: Ekobrottsmyndigheten

ANNONS