Dackarnas Joel Kling hoppas på SM-guld i år.
Dackarnas Joel Kling hoppas på SM-guld i år.

Dackarna ute efter revansch

Dackarna var överlägset i elitserien i fjol, men i SM-finalen i speedway fick man stryk. I år är Målillalaget ute efter revansch.

ANNONS
|

Eskilstuna Smederna vann SM-finalmötet efter att Dackarna vunnit elitserien med ett stort försprång.

Nu laddar Smålandsgänget om för en ny framgångsrik säsong, trots det sena beskedet att storstjärnan Greg Hancock tar timeout för att vara med sin cancersjuka fru under behandlingsperioden.

- Vårt jobb blir att försöka vända det och få ut det lilla positiva som går att få ut – att vi kör för deras skull, säger lagledaren Peter Karlsson.

ANNONS

- Vi har en bra och komplett trupp med många killar som kan lyfta sig, vi är konkurrenskraftiga.

Dansken Frederik Jakobsen ska ersätta Hancock, åtminstone inledningsvis i elitserien. Men 21-åringen ersätter inte den 48-årige fyrfaldige världsmästaren utanför banan. Där får sannolikt lagledaren Peter Karlsson ta ett ännu större ansvar, med tanke på att det inte var länge sedan som han själv lade av.

Tror på utveckling

På banan har Dackarna bra rutin i polackerna Maciej Janowski och Kacper Gomolski

- Det är stabila killar som med all sannolikhet fortsätter lika bra som de brukar, säger Karlsson.

- Och så har vi Oliver Berntzon som tog SM-silver i fjol och gjorde ett kraftigt ryck uppåt. Jag tror att han kommer att fortsätta att utvecklas.

ANNONS

Dackarna har också värvat Jacob Thorssell från Rospiggarna.

- Han hade ett oförskämt lågt poängsnitt när vi värvade honom eftersom han hade en tuff säsong i Hallstavik i fjol. Om han kommer tillbaka okej efter vinterns skada har vi säkert utveckling på honom också.

25-åringen skadade sig på motocrosscykeln under träning i Spanien i februari.

- Han har precis gjort debut och det såg riktigt bra ut, säger Karlsson.

"Positiv energi i depån"

Karlsson nämner också Joel Kling, 22-åringen som tog JSM-guld i fjol, som en förare med potential att ta ytterligare utvecklingskliv i år.

Kling säger att nyckeln till fjolårets framgång var att laget hade roligt tillsammans.

- Det fanns en positiv energi i depån och runtomkring. Vi träffades mycket utanför speedwayen och byggde en relation till varandra och hade roligt, säger Kling.

ANNONS

Han hoppas kunna bidra ännu mer i år genom att han har fått sätta igång säsongen tidigare då han för första gången kör för ett polskt lag, Gdansk.

- Jag hoppade in med dem i semifinalerna i fjol, men är nu med för första gången från säsongsstarten. Det är skönt att ha fått kommit igång och kört några matcher så man är med i hetluften till elitseriestarten i Sverige.

TT

Fakta: Elitserien

Förra året tog Smederna SM-guld efter finalseger över Dackarna med 46–44 och 53–37 i finalmatcherna.

Inför förra säsongen stängde ligan för nedflyttning under tre år. Piraterna, som vann allsvenskan, ansökte om en plats i elitserien och blev godkänd. Därför har serien nio lag i år.

Premiären är den 7 maj. Nytt för i år är att en match, som anses vara huvudmatch, bryts ut från varje omgång och körs på torsdagar i stället för tisdagar som traditionellt är elitseriedagen. På tisdagar körs fyra matcher.

Premiäromgången, 7 maj: Piraterna–Smederna, Masarna–indianerna, Lejonen–Rospiggarna, Västervik–Vetlanda.

9 maj: Dackarna–Smederna.

ANNONS