Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rasmus Dahlin fick göra en assist i sin första tävlingsmatch i Tre Kronor.

Dahlin efter assist och seger: "Grymt kul"

En assist i sin första turneringsmatch i Tre Kronor, drygt tolv minuters speltid och 2–0-seger över Kanada i Karjalaturneringen. 17-åriga superlöftet Rasmus Dahlin njöt efteråt:

Backtalangen Rasmus Dahlin gjorde debut i landslaget i våras i två landskamper mot Vitryssland. Han blev den yngste i modern tid.

Nu kom den riktiga debuten i en turneringsmatch och med OS-plats i förlängningen på spel.

- Det var ju en halv debutmatch. Jag tyckte det gick bra och var skitkul.

Han började lite nervöst, men visade snabbt att han är mogen de stora uppgifterna.

- Självklart är det alltid nervöst att spela med stora landslagskillarna. Det måste jag säga. Men alla hjälpte mig där ute på banan så jag fick uppbackning, sade Frölundas supertalang.

Större roll

Han fick till och med en större roll än vad som var tänkt från början. Lagkaptenen Staffan Kronwall föll i från i sista stund med feberkänning och Dahlin, som inte skulle ha ingått i någon av uppställningarna i numerärt överläge, fick en roll i powerplay.

- Jag fick ju hoppa in i stället för Kronwall och det såg jag bara som roligt och tog tillvara på det, sade han.

Det var där hans passningspoäng kom. Pär Lindholm styrde in det svenska ledningsmålet i numerärt överläge i slutet av den andra perioden på Patrik Hersleys skott. Dahlin noterades för andraassisten.

- Hersley har ett bra skott, så jag får tacka honom, sade Rasmus Dahlin.

Junioren höll med största självförtroende i pucken, gjorde dragningar och slog bakom-ryggen-pass. Han klarade det fysiska spelet mot ett Kanada som på traditionellt vis hade det som en viktig ingrediens.

"Pondus och karaktär"

En och annan felpassning blev det också.

- Men det visar på pondus och en hög karaktär att komma tillbaka trots ett felpass och göra det bra i nästa sekvens, tyckte förbundskaptenen Rikard Grönborg och fortsatte

- Någonstans måste man tillåta Rasmus att göra det, han har den typen av spets så man kan inte sätta handklovar på honom. Jag tyckte han var helt godkänd.

Dahlin var också inne på isen när Tre Kronor avgjorde med 2–0-målet i den tredje perioden. Även det målet kom från Skellefteåcentern Pär Lindholm som blev tvåmålsskytt i sin tionde landskamp.

- Det var kul att få göra lite mål. Det är speciellt att göra mål i Tre Kronor. Det viktigaste var att laget vann och att man kan hjälpa laget, sade Lindholm.

Målvakten Magnus Hellberg gjorde landslagsdebut och var den störste matchvinnaren. Han tog 34 skott och fick pris som matchens bäste svenske spelare.

- Han var grym, sade Dahlin.

Och såg fram emot lördagens möte med Finland då Tre Kronor går för tredje raka segern:

- Det kommer att bli en skittuff match. Väldigt roligt att få spela ett derby.