Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
"Det kommer att bli magiskt. Ända sedan jag var liten har jag drömt om att få spela i NHL", säger Rasmus Dahlin. Arkivbild.

Dahlin på helspänn i drömmarnas teater

Dallas Stars hemmaarena har i år valts till drömmarnas teater. Det är här som NHL:s draft äger rum under midsommarhelgen. Det är här som Rasmus Dahlin ska få bekräftat det som alla tror sig veta. Att hans framtid i NHL börjar i Buffalo.

Strax efter klockan 01.00 natten till lördag kommer Buffalo Sabres att tillkännage det första valet i draften. I den fyllda arenan kommer en svensk 18-åring sitta tillsammans med sin mamma Åsa och pappa Martin.

Alla förväntas sig att namnet som ropas ut är Rasmus Dahlin.

Han är rankad som nummer ett och Buffalos tränare Phil Housley har redan bekräftat att man kommer att välja Frölundas backtalang – i så fall blir han den andra svensken som går först i NHL-draften efter Mats Sundin som tingades av Quebec 1989.

Fram till podiet

Att vara topprankad är inte bara positivt, tycker Dahlin.

- Det är med blandade känslor. Att väljas som nummer ett är bara en siffra. Det spelar inte så stor roll. Det är vad man gör efter draften som spelar roll, säger Rasmus Dahlin.

Rasmus Dahlin, familjen och ett par agenter landade i Dallas i tisdags kväll. Dagarna fram till den stora dagen har innehållit medieaktiviteter och den förväntade draftettan berättade vid ankomsten att det började kännas pirrigt.

Scouting och besök

Buffalo har dock redan gjort sin hemläxa. De har scoutat Dahlin under lång tid, besökt honom i Göteborg, haft koll på hans insatser i Frölunda och kunnat titta närmare på honom under NHL Scouting Combine, en vecka av tester av de 104 högst listade spelarna någon månad före draften.

Att bli draftad innebär att klubben får rätten till spelaren och får förhandla om ett kontrakt. Och nästan alla som går högt i den första rundan förväntas kunna gå in i laget redan kommande säsong. Efter draften blir det förhandlingar och sedan väntas Dahlins flyttlass gå till Buffalo. Staden ligger i staten New York, nära Niagarafallen, ett stenkast från gränsen till Kanada.

- Blir det aktuellt med flytt får jag väl ta med mamma över några månader så hon kan hjälpa mig att komma i ordning, säger Dahlin.

Debut i oktober

Om det blir aktuellt, säger han. För det är inte helt säkert. Ett svar som får Frölunda-fansen att hoppas.

- Jag har sagt till mig själv att om jag får jag chansen i NHL ska jag göra allt för att knipa en plats i laget. Men det kan bli att klubben tycker att jag skulle utvecklas bäst om jag spelade ett år i deras farmarlag eller kanske i Frölunda.

Men få är det som tror annat än att Rasmus Dahlin gör NHL-debut när säsongen startar i början på oktober. Framtiden börjar för Sveriges nästa superstjärna i drömmarnas teater på midsommardagen.

- Jag lever min dröm, säger Rasmus Dahlin.