Dahlström och Burmansson sporrar varandra

Den ena är Sveriges yngsta olympier. Den andra har varit med förr – men det var osäkert in i det sista om knäskadan skulle hinna läka inför OS.

ANNONS
|

Att Sverige har två tävlande i damernas slopestyle är bra för sporten, tror Dahlström. Hon är glad att talangen Burmansson gått så bra: 15-åringen har fyra pallplatser i sin första världscupsäsong, varav en seger.

- Så himla kul att äntligen få in en tjej till som håller den här nivån. Hon kör på så bra, säkert och snyggt och vi har sett att det räcker långt. Det syns också att hon älskar att åka skidor. Det är som en konstform nästan när hon kör – så snyggt och mjukt.

ANNONS

"Trygg och lugn"

Att landslaget nu består av två tjejer innebär att duon kan stötta varandra.

- Jag tror vi betyder mycket för varandra. Nu har vi samma schema, vi hänger mycket tillsammans. När killarna har varit iväg har jag tidigare varit själv. Men nu har jag Jennie-Lee och hon har mig.

TT: Hur kan du stötta henne?

- Hon är trygg och lugn. Men jag kan försöka utstråla något slags trygghet ändå, för jag har varit med om det mesta och de flesta arrangemang i sporten.

Påskyndad rehab

Dahlström har gått en rejäl kamp mot klockan efter en svår korsbandsskada. Hon medger att hon fortfarande känner smärta och svullnad, även om hon har fått klartecken att tävla.

- När jag tävlar tänker jag inte så mycket på det. Det är när jag kommer hem från backen som jag kan få slänga på ett isförband. Men det är klart, hade jag varit frisk hade jag haft hösten på mig att träna in nya grejer och varit förberedd på ett annat vis.

ANNONS

På frågan om comebacken hade gått lika snabbt om det inte varit OS säger hon att återhämtningen hade varit långsammare. Samtidigt har rehaben gått bra, och väl här i Pyeongchang går hon för final.

- Jag har höga krav mig själv och siktar på att ta mig till final. Kommer jag dit, då är det inget att spara på och då är det bara att ladda på. Sätter jag allt med bra grabs, då har jag bra chanser, säger Dahlström.

Pyeongchang, TT:s utsända

Fakta: Sveriges slopestyle-duo

Jennie-Lee Burmansson

Ålder: 15.

Klubb: Sälens IF.

Aktuell: Tvåa i världscupen totalt i slopestyle inför OS och är ett stort hopp i Pyeongchang. Fyra pallplatser under sin första världscupsäsong, varav en seger. Sveriges yngsta vinterolympier genom tiderna.

Fakta: Emma Dahlström

Ålder: 25.

Klubb: Hovfjällets Ski och Board klubb.

Aktuell: Femma i X-games, fyra på världscupen i år. Har dragits med en korsbandsskada. Gör sitt andra OS i Pyeongchang. Slutade femma i Sotji 2014.

ANNONS