Dalkurds segerskytt Rawez Lawan firar 1–0-målet mot Gais tillsammans med supportrarna.
Dalkurds segerskytt Rawez Lawan firar 1–0-målet mot Gais tillsammans med supportrarna.

Dalkurd siktar högt i allsvenskan

Dalkurd är klart för allsvenskan i fotboll. Direkt efter slutsignalen i segermatchen mot Gais med 1–0 gav matchhjälten fotbolls-Sverige ett klart besked:

ANNONS
|

Dalkurds ordförande Ramazan Kizil, som grundande Dalkurd för 13 år sedan, har en bestämt åsikt:

- För oss räcker det inte med att enbart hänga kvar eller etablera oss i allsvenskan. Vi ska vinna allsvenskan och då får vi komplettera med nya spelare för att klara det.

Det räckte för Dalkurd att ta en poäng mot Gais för att avancemanget skulle vara klart. Den förutsättningen präglade också matchbilden i första halvleken. Dalkurd hade stort fokus på försvarsspelet och skapade inte många avslut. Samtidigt kunde inte Gais utnyttja Dalkurds försiktiga spel.

ANNONS

Avgörandet kom i 59:e minuten. I en av Dalkurds få snabba spelvändningar och anfall slog Heradi Rashidi ett perfekt inlägg till lagkaptenen Rawez Lawan, som i hög fart kunde peta bollen i mål.

"Dansar i glädje"

Då började den allsvenska festen på allvar i Borlänge. Inte bara på Domnarvsvallen, utan också bland kurder runt om i världen.

- Just nu är det miljoner kurder som dansar i glädje för att vi avancerat till högsta divisionen. Jag vet under vilken misär folk lever i Kurdistan och det är så härligt att få ge dem denna glädje. Detta betyder mer än fotboll, sade en påtagligt tagen och glad Rawez Lawan.

Dalkurds tränare Andreas Brännström har själv upplevt hur mycket Dalkurd betyder för kurderna.

- Det här laget besökte Kurdistan innan IS-kriget startade. Jag kan intyga att de är rockstjärnor i området. Just nu känner jag mest en lättnad över att avancemanget blev klart, säger han.

ANNONS

Tidig planering

Brännström medger att de senaste veckorna varit riktigt jobbigt för spelarna i Dalkurd:

- Det är många i klubben som länge planerat firandet för vårt avancemang till allsvenskan. De senaste veckorna har jag flera gånger bestämt fått säga till om att ligga lågt med festplaneringen. Allt detta har förmodligen påverkat spelarna eftersom vi fått en dipp i de senaste matcherna. Men nu är det klart och jag är så glad.

TT: Hur långt räcker dagens Dalkurd i nästa års allsvenska?

- Svårt att analysera det nu. Men vi är ett bra lag som fick 14 nya spelare redan till den här säsongen. Jag tror det finns en hel del utvecklingspotential bland dem, säger Andreas Brännström.

TT

Fakta: Dalkurds resa genom seriesystemet

2004: Klubben bildades.

2005: Etta i division 6.

2006: Etta i division 5.

2007: Etta i division 4.

2008: Etta i division 3.

2009: Etta i division 2.

2010–2015: Spel i division 1 och avancemang till superettan 2015.

2016: Fyra i superettan.

2017: Klart för allsvenskan med en omgång kvar.

I övrigt: I Borlänge har Dalkurd längre drivit verksamheten i skuggan av Brage, med bland annat lägre publiksiffror. Men klubben har många fans utanför Dalarna. Nästan 1,5 miljoner personer följer klubbens supportersida på Facebook.

Dalkurd har flaggat för att flytta verksamheten från Borlänge till en annan kommun. Uppsala och Stockholm har nämnts. Inget är ännu klart.

ANNONS