Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Daniel Sedin jublar tillsammans med Brock Boeser efter att ha gjort sitt tusende poäng i NHL, en bedrift som fyra andra svenskar, däribland hans bror, mäktat med.

Daniel Sedin nådde 1 000 poäng i NHL

Daniel Sedin gjorde tre poäng när Vancouver slog Nashville med 5–3. Därmed tog han klivet in i NHL:s 1 000-poängsklubb, där han gör tvillingbrodern Henrik sällskap.

- Det känns stort att både jag och Henrik lyckats med det i en och samma organisation. I en stad som vi trivs fantastiskt bra i, säger Daniel Sedin till Sportbladet efter att ha nått drömgränsen.

37-åringen stod på 998 poäng inför matchen i Nashville, där han först var med och assisterade till Loui Erikssons 2–2-mål. I mitten av tredje perioden sköt Daniel Sedin sedan målet som gjorde honom historisk. Ett dragskott i powerplay hittade nätet via en Nashvilleklubba och betydde 3–3.

- Skönt att det hände i en viktig match och att vi vann den. Har inte tänkt någonting på det förrän det hände, säger Sedin.

Brorsan assisterade

Även Henrik Sedin var med i speluppbyggnaden och noterades för en assist.

- Jag passade fram när han gjorde sin tusende poäng också, säger Daniel Sedin till NHL:s sajt.

- Det har känts speciellt att spela med honom så länge, i samma lag och i samma organisation. Det har varit fantastiskt och ja, det känns bra.

Exklusiv klubb

Efter att ha kvitterat Nashvilles ledning tre gånger tog Vancouver ledningen för första gången i matchen när Brock Boeser satte 4–3, några minuter efter Daniel Sedins historiska poäng. Bröderna Sedin var sedan också med och assisterade när Loui Eriksson sköt sitt andra mål, 5–3, i tom kasse i slutminuten. Totalt blev det hela elva blågula poäng i matchen, bland annat gjorde Filip Forsberg ett av Nashvilles mål.

För Vancouver var segern extra välkommen efter att laget bara tagit en poäng på de tre senaste matcherna. Formstarka Nashville hade vid seger kunnat räkna in sin elfte tvåpoängare bara för november, i så fall ett delat novemberrekord i NHL.

Utöver tvillingarna från Örnsköldsvik, som debuterade i Vancouver säsongen 2000–2001, är det bara tre svenska spelare som har passerat drömgränsen 1 000 poäng i NHL: Mats Sundin, Daniel Alfredsson och Nicklas Lidström. Totalt finns 87 spelare i den exklusiva klubben och "Sedinarna" är det första brödraparet som båda har nått drömgränsen.