Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det danska damfotbollslandslaget såg inte direkt ut att vara tyngda av stundens allvar under måndagens träning inför den avgörande VM-kvalmatchen mot Sverige.

Danska VM-drömmen lever trots strejken

Den danska spelarstrejken förra hösten var en kamp för rättvisa villkor. I kväll får vi veta om kampen kostade en direktplats till fotbolls-VM.

Att Danmark måste vinna kvällens avgörande VM-kvalmatch mot Sverige för att gå till VM beror framför allt på matchen som aldrig spelades.

När de danska spelarna gick ut i strejk för att få till ett bättre landslagsavtal blev resultatet att matchen mot Sverige i Göteborg ställdes in, och Sverige tilldelades segern med 3–0.

"Löstes på fel sätt"

Så småningom fick danskorna till ett nytt avtal, och kunde spela vidare i kvalet. Men var det värt det nu när VM-biljetten hänger på en skör tråd?

- Det är ingenting som vi kan ändra på nu. Det har ingen betydelse, säger Pernille Harder.

- Det som har hänt har hänt, och nu står vi ändå här och kan spela en final och ska vinna matchen. Det som har hänt tänker vi inte så mycket på.

Anfallskollegan Nadia Nadim säger att den inställda matchen ger extra motivation inför kvällens match framför hemmapubliken i Viborg.

- Ärligt talat så tyckte jag att det var något som inte hade behövt hända. Det borde ha funnits andra vägar för att lösa situationen, och den löstes på fel sätt, säger Nadia Nadim.

- De vann med 3–0, men inte för att vi gjorde en dålig prestation. Det var bara en seger på pappret. Därför känns den här matchen extra viktig för oss, för vi får visa att när det handlar om idrott så kan vi konkurrera.

"Skulle vara historiskt"

Linköpings lagkapten Janni Arnth vill inte heller tänka så mycket på det som har varit. Hon säger att det danska laget är mycket medvetna om vilken effekt den inställda matchen hade, men gläds åt att de fortfarande har chansen att ta direktplatsen till VM.

Om de skulle lyckas med det, och om de på vägen dit samtidigt har förbättrat villkoren för damfotbollsspelare: desto bättre.

- Det är klart, det sätter saker i ett större perspektiv. Och det är någonting som vi har med oss på planen mot Sverige också. Det skulle vara jättestort om vi kan vara med och lyckas på det sättet. Då är det verkligen win-win och det skulle vara någonting historiskt, skulle jag säga, säger Janni Arnth.